Би искал да си по-активен, силен, да се чувстваш свеж и да не се уморяваш често. Упражненията са един от начините да се сдобиеш с по-добра физика и здраво тяло. Тук ще прочетеш и как точно те влияят върху твоя организъм.

1) Упражненията спомагат за по-добра мозъчна дейност
Движенията не само подобряват тялото ти, а и подпомагат добрата ментална функция. Нивото на серотонин се покачва и негативните състояния на гняв, агресивност, лошо настроение, безсъние, разстроен корем, ниска сексуална способност и липсата на апетит изчезват.

2) Движенията стопяват състоянието на стрес
Упражненията предизвикват положителен отговор от страна на организма, който спомага за релаксацията (физическа и психическа). По този начин стресът върху цялото тяло намалява.

3) Извършването на упражнения дава енергия
Може да изглежда странно за някои хора, но определено 30 минути упражнения рано сутрин могат да преобърнат целия ти ден. След като ендорфините са се отделили в кръвта по време на физическо натоварване, започваш да се чувстваш много по-зареден с енергия през целия ден.

4) Не е толкова трудно да отделиш (намериш) малко време за фитнес
Един от ключовите фактори е да се стремиш да използваш времето си по-разумно. Опитай се да подредиш деня си. Винаги би могъл да отделиш дори 15-25 минути за малко движения, без значение дали ще са във фитнеса отсреща, на алеята в близкия парк, дори в стаята ти или около блока :).

5) Фитнесът (физическото натоварване) спомага за закрепване на връзка между двама души
Помисли за споделянето на времето за упражнения с гаджето, близък приятел или познат от фитнеса примено. Това би помогнало за по-приятното изминаване на времето. Това, което правиш не бива да е по задължение и да ти е досадно. Поради тази причина си го направи забавно и приятно.

6) Чрез физическото натоварване организмът става по-силен и по-рядко се боледува
Различни изследвания, както всички знаем, показват, че в действиетелност упражненията (разбира се съобразени с възрастта и състоянието на организма) предотвратяват възникването на различни болести, а и потискането на развитието на съществуващи такива. Сърдечната дейност се подобрява, кръвното налягане се регулира по-добре, нивото на холестерол в организма спада. Предотвратява се появата на диабет, артрит, остеопороза, мускулите стават по-здрави.

7) Упражненията задържат Сърцето по-здраво за по-дълго време
Физическото натоварване и фитнеса не само спомагат за предпазване от различни болести, а и засилват, укрепват дейността на най-важния мускул в организма - сърцето. Цялата сърдечно-съдова система действа по-ефективно и снабдяването с кръв на всички органи е по-лесно, което води до едно много здраво тяло със силна имунна система, готово да се пребори с нападащите го болестотворни организми.

8) Упражненията биха ти позволили и да си похапваш повече и от любимите неща
Колкото повече спортуваш, ходиш на фитнес и се движиш, толкова повече гориш калории и организмът ти следователно се нуждае от повече храна за енергия. Метаболизмът се засилва, става по-редовен и тялото ти има необходимост да приема различни вещества. Всичко в малки количества е полезно, всички знаем това. Онази торта, онзи сладкиш или фавла, които преди си отказвал/а, за да не надебелееш, сега ще можеш да изядеш с голямо удоволствие. Разбира се не трябва да се прекалява, защото тези неща съдържат различни консерванти, които в по-големи количества и ако се приемат по-често, увреждат организма.

9) Движението спомага за по-ефективно тяло, по-добър метаболизъм и добро настроение
След няколко седмици редовни тренировки ще се чувстваш много по-добре, мускулите ти ще са по-гъвкави, няма да те боли всяка става и няма да се схващаш толкова често. Определено всичко, което ще си направил досега, ще те зареди с енергия и тонус, нищо негативно :).

10) Загубата на маса и килограми не е най-важното
Повечето хора, които се упражняват често и ходят на фитнес, се стремят точно да отслабнат. Определено обаче това не би била единствената ползва от упражненията. Ако целта ти е именно такава, да свалиш тук там някой килограм, гледай това да не е единствената причина да си във фитнеса. Стреми се на първо място да се чувстваш добре, организмът ти да казва: "Супер, трахотно се чувствам, зареден съм!", а не: "Ох, изморен съм, отслабвам, нямам сили!"

Приятна тренировка :)

Автор: Албена Иванова