Спортът в училище се завръща

2012-01-07 19:23:00
Спортът в училище се завръща

Според Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в страната за периода 2012-2022 г. , фитнесът скоро би трябвало да стане безплатен.  Държавата и общините щели да се опитат да накарат българите да се движат повече и да топят излишните килограми.

Сега цените на трениворките са непосилни за много от родителите и затова децата им не спортуват.  И така, естествено,  се увеличава броят на затлъстели деца, а и на възрастни.

При подрастващите, обаче, проблемът  много по-голям, защото статистиката показва, че 51 процента от тях  са с наднормено тегло.

Амбициозните  цели на стратегията са до 2022 година броят на затлъстелите да намалее до 40 %.  За тази цел общините ще трябва да създадат достъпни места за спорт в населените места.  Много разпространена практика в европейските държави са фитнес уредите на открито.  Пари за подобни съоръжения ще се осигурят, както от общините, така и от  европейски проекти.

Спонсорите  на спортни прояви пък ще получават данъчни облекчения, а в училище децата няма да могат  повече да кръшкат от часовете по физическо. За децата  със здравословни проблеми, ще бъдат осигурени алтернативни физически занимания, които да не вредят на здравословното им състояние.

Ще се завърнат и кръжоците по физическо.  Стратегията предвижда през следващите 10 години учениците да имат право ии възможност да посещават допълнителни занимания със спорт след часовете.  Допълнително финансиране, за да откриват млади таланти,  пък ще получават младежките школи към различните спортни клубове.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bartha
преди 12 години

те докато го направят аз ще завърша. ама моето даскало си има безплатни тренировки и аз си одя :D

kayns
преди 12 години

йееее, ще спестявам по 20 лева на месец значи :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия