Обикновено човек го засърбява кожата, когато му влияят някакви външни фактори, които предизвикват раздразнения. Така организмът алармира, че има наличие на вреда - полазване от насекомо, груби тъкани на дрехите и т.н. Това е обикновеният сърбеж, който е познат на всеки един човек. Ако обаче често имате раздразнение на кожата, хубаво е да видите каква е причината.

Възможно е да имате кожно раздразнение всяка пролет, лято, есен или зима - от студ, заради силните слънчеви лъчи, заради цъфналите растения и др. В такива случаи е възможно да ви се появят обриви и по тялото или само на някои части от него.

Понякога човек получава сърбежи заради козметиката, която използва. Вероятно кожата се дразни от някоя от съставките в продукта или е прекалено изсушена. Хубаво е да не се прекалява с продуктите, които изсушават кожата.

Редовното къпане също може да доведе до сърбеж.

Напълно възможно е да имате проблеми с бъбреците, белите дробове или да имате диабет и т.н. и затова да са ви се появили кожни раздразнения.

Като цяло сърбежът бива общ и локален. Общият обхваща цялото тяло - краста, шарка, ухапвания от насекоми. Старческият сърбеж също е от този вид, като при него са характерни линеарните одрасквания.

Автор: Ралица Солакова