От преяждането можем да затъпеем

2011-12-22 00:02:00
От преяждането можем да затъпеем

Известно ни е, че е противопоказно да се тъпчем до пръсване. Чували сме, че трябва  да ставаме от масата с леко чувство на глад. Преяждането допринася за отпускането на мозъчната дейност и може да доведе до дълготрайни последици за целия организъм.

Не бива да забравяме, че усещането за ситост може да бъде истинско или лъжливо. Истинското зависи от нивото на кръвната захар. За да  може то да се установи, трябва да мине известно време, храната да се разгради и да се всмуче захарта в кръвта.

Фалшивото усещане за ситост  пък зависи от степента на разширение на стомаха, в чиято стена се намират нервни окончания, наречени барорецептори. Те реагират на разтягане и когато то достигне определени предели, дейността на храносмилателните жлези  се блокира и апетитът изчезва.

Според американски учени, мъжете и жените са еднакво предразположени към хранително пристрастяване. Хората, които  имат проблеми с преяждането, прекалено много време мислят за храна. Tе често си устройват угощения с неконтролирано хранене, дори когато не изпитват глад, като бързо излапват сервираното.

Предупредителните сигнали могат да бъдат емоционални проблеми като депресия и честа промяна  в настроението, комбинирани с чувство за вина и ниско самочувствие.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
HolyShit
преди 12 години

*** глупостите :D Искам да им видя изследванията :) Аз постоянно мисля за храна,но поради други причини. А иначе като за cosmopolitan става..

trappedinmymind1
преди 12 години

Обратното

Chacho
преди 12 години

Сега на затъпял ли ще се обиждаме?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия