Повечето хора искат да се отърват от излишните килограми и да се радват на крепко здраве. Всеки знае, че е хубаво човек да има атлетична фигура и понякога е важно да свали 4-5 килограма от теглото си, за да не застраши своето здраве. Вижте няколко наистина основателни причини да премахнем няколко килограма:

1. Кръвното се нормализира - когато човек е пълен, често има високо кръвно налягане, но когато отслабне, то значително пада, защото топенето на мазнините улеснява функцията на кръвните клетки и така се спира натрупването на шлаки по кръвоносните съдове.

2. Дишането се подобрява - хората, които са били дебели и после са отслабнали, знаят, че колкото по-слаби са, толкова по-лесно дишат и вече няма задъхване при всяко едно движение. Рискът от развитие на астма значително намалява.

3. По-лесно контролиране на пикочния мехур - много килограми натискат коремната кухина и човек може по-трудно да се сдържа, когато му се ходи до тоалетна по малка нужда. Ако ви се случва да не можете да контролирате мехура си, то минете на диета и отслабнете са 3-4 килограма, за да решите неприятния си проблем.

4. Няма да имате проблеми със съня - дебелите хора заспиват доста трудно, но пък се будят доста често нощно време. Сутрин се чувстват уморени и недоспали, а това води до покачване на кръвното налягане и захарта, по-трудна концентрация, главоболие и т.н. здравословни проблеми. Именно излишните килограми са една от причините за състоянието "сънна апнея". При него внезапно спира дишането за миг по време на хъркане, а това може да има фатални последици.

5. Намалява се лошият холестерол - когато човек отслабне с 5 до 10 килограма може да помогне на организма си и нивата на холестерола да се нормализират, което е добре, защото ще има по-малък риск от сърдечно заболяване или инфаркт.

Автор: Ралица Солакова