Обезводняването предизвиква стрес

2011-12-16 22:31:00
Обезводняването предизвиква стрес

Човешкият мозък тежи средно 1,4 кг. Счита се, че  85 процента от съдържанието му е вода, докато останалите тъкани в тялото съдържат с 10 процента по-малко. Мозъкът е най-чувствителен към подобна загуба и не може да понесе дори и 1 процент по-малко от живителната течност.  Без нея не функционира и един от най-важните хормони - този на щастието.

Ако през деня не сте пили вода, се появява умора, главоболие, нарушена концентрация. Водата е по-добро ободряващо средство от всички напитки и няма никакви странични ефекти. Най-важното, обаче, е че тя гони стреса, безпокойството и депресията - главните причинители на бръчките, посивяването на кожата, косопада, чупенето на ноктите, лошия тургор.    

Ако искате да спите спокойно, мозъкът ви трябва да произвежда достатъчно количество мелтонин. За да го има този хормон, помага тъкмо водата, докато дехидратацията води до безсъние.

Организмът на хората в големите градове е подложен на всекидневна борба за оцеляване. Стресът води до мибилизиране на най-важните вещества от резервите на тялото. В този процес се изразходва и част от резервите на водата. Защото без нея в тялото не може да се случи нито една реакция.  И /добре дошли в омагьосания кръг/ обезводняването предизвиква стрес, а стресът води до по-нататъшно обезводняване.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия