Хапвайте сладолед срещу стрес

Сладкото изкушение - сладоледът, може да се хапва и през  зимата, но без да се прекалява.  Според специалистите, сладоледът е полезен, защото  намалявал кръвното налягане, укрепвал  костната тъкан и стимулирал мозъчната дейнос

2011-11-26 15:29:19
Хапвайте сладолед срещу стрес
Сладкото изкушение - сладоледът, може да се хапва и през  зимата, но без да се прекалява.  Според специалистите, сладоледът е полезен, защото  намалявал кръвното налягане, укрепвал  костната тъкан и стимулирал мозъчната дейност.

Италианско проучване  показва, че 7 от всеки 10 италианци винаги имат запаси от сладкото изкушение във фризера си. 65 %   смятат сладоледа за перфектно средство за справяне с умората и стреса, а 35 %  мислят, че той лекува  самотата и тъгата. Нещо повече, голяма част от  анкетираните са убедени, че когато имат пред себе си сладолед, биха го предпочели пред … секса.  Само 1 % от италианците  признават, че мислят за любов,  дори когато се намират в компанията на хубав сладолед.

Учени от американския Институт за биомолекулярна химия откриха, че сладоледът бори, освен това, депресията и безсънието.  Л-триптофанът, който се намира в млякото и сметаната, е натурален транквилант, който успокоява нервната система,  подобрява  настроението  и помага на хората да преборят, както   безсънието, така и стреса.

Учените, обаче, обясняват, че млякото и сметаната сами по себе си не притежават  тези свойства, защото  при плюсови температури Л-триптофанът  не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се  запазва продължително време.

Ако сладоледът е шоколадов, какаото вътре  ускорява пулса и действа като природен стимулатор, подобно на кофеина.  Сладоледът,  направен на базата  на йогурта пък,  влияе благотворно на чревната микрофлора.

Според специалистите, сладоледът оказва положително въздействие на производството на хормона на щастието - серотонина.  Той подобрява паметта и повишава настроението.

Говори се, че  лечебните свойства  на сладоледа били признати от бащата на медицината - Хипократ. В древна Гърция и древен Рим той е смятан за лекарство на аристократите. Със сладолед се е лекувал дори великият пълководец Александър Македонски. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия