'За' и 'против' разделното хранене

Много се говори за разделното хранене и то се препоръчва за сваляне на килограми. Привържениците на  този тип хранете твърдят, че то помага да отслабнем. Специалистите, обаче, се отнасят доста скептично  към подобно мнение. Според т

2011-11-19 16:07:09
'За' и 'против' разделното хранене
Много се говори за разделното хранене и то се препоръчва за сваляне на килограми. Привържениците на  този тип хранете твърдят, че то помага да отслабнем.

Специалистите, обаче, се отнасят доста скептично  към подобно мнение. Според тях,   разделното хранене не  е панацея.  Те твърдят, че процесът на храносмилане зависи не толкова от комбинациите, колкото от количеството изядена храна и индивидуалните особености на организма.

Концепцията за разделното хранете е на  Хърбърт Шелтън. Той посвещава цели 40 години от живота си за изучаване на диететиката и оротрофията /науката за правилното хранене/.

Според Шелтън,  поглъщането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално.  Това той обяснява с факта, че за всяка храна са необходими определени вещества и условия за усвояване, които често са противоположни едни на други.  

Много диетолози, обаче, не са на това мнение. Те смятат за неправилно да се говори за процес на ‘гниене’ в стомаха на здрав човек, както твърди Шелтън. Според специалистите, той не е прав и когато казва, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там.

Шелтън твърди, че хората страдат  не от алергии, а затова, защото  те не усвояват една или друга храна.  Науката, обаче, твърди, че това не е истина - алергията е имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта,  като отговор на алергени, което въобще не е свързано с начина на хранене.

Според Шелтън, за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците - киселинна и затова, едновременната употреба на различните продукти води до гниене и ферментация в стомаха.

На практика, обаче, процесът на храносмилането е много по-сложен  и в различните участъци  действат различни ферментни  системи - слюнка, стомашен и чревен сок, жлъчка и други. Усвояването на различните компоненти на храната е разделено в хранителния тракт - и в пространството, и във времето.

Ето защо, ‘присъдата’ на традиционните диетолози е:  разделното хранене не е лечебно. Физиологични обосновки за него няма. Самата еволюция е подготвила хранителния тракт на човека за смесено хранене. В природата има много малко ‘чисти’ продукти,  например солта и захарта. Всичко останало  е  съчетание на белтъци, мазнини, киселини и др. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия