За да имате красива усмивка

Макар че идеалната усмивка е доста трудна за постигане, важното е постоянно да се стремим към нея. Но,  за да сме със здрави зъби, трябва да  имаме и добре изградени навици. Бактериите в устната кухина и храносмилателния тракт  

2011-10-29 19:28:51
За да имате красива усмивка
Макар че идеалната усмивка е доста трудна за постигане, важното е постоянно да се стремим към нея. Но,  за да сме със здрави зъби, трябва да  имаме и добре изградени навици.

Бактериите в устната кухина и храносмилателния тракт  произвеждат ензим, като използват захари /глюкоза, фруктоза и нишесте/.  Благодарение на този ензим  в устата се образува смес, подобна на лепило. Тя е богата на бактерии, които превръщат захарите в киселина.
Отделената от бактериите киселина възпрепятства буферния ефект на слюнката  и води до  образуване на зъбна плака, а нередовното  й почистване води до появата на  кариеси.

Със сигурност околните невинаги разбират, ако човек не си мие  редовно зъбите. Денталното му здраве, обаче, няма да е в безупречна форма. Препоръчително  е почистването на зъбите да става внимателно с помощта на  паста за зъби, която съдържа флуорид.  С четката трябва старателно да се почистват всички достъпни  повърхности на зъбите, включително и отстрани.

Колкото и да е старателно миенето на зъбите, обаче,  голяма е вероятността  да бъдат пропуснати някои места. Там постепенно плаката се втвърдява и  се появява зъбен камък, който трябва да бъде отстранен от зъболекар .  Задължително  е зъбният камък  да се почиства 1-2 пъти годишно.

Не трябва, също така, да се пренебрегват  ‘природните’ четки за зъби.  Защото,  дълго преди  да се появят четките и пастите за зъби, определени храни са  играли важна роля за отстраняването на  плаката.  Такива храни са, например,  по-твърдите и хрупкави зеленчуци  и плодове, като ябълки, моркови и краставици.   А продуктите, богати на фибри, витамини и минерални вещества, са полезни за цялостното ни орално здраве.

Бактериите много ‘обичат’ простите въглехидрати, като захарта, например.   Консумацията на бонбони, сладкиши или пиенето на сладки безалкохолни напитки позволява на захарта да полепва по зъбите. А микроогранизмите в устната кухина  преобразуват захарта в киселини.
Те атакуват зъбния емайл и деминерализират зъбите - процес, който често води до появата на кариеси, както и до други увреждания на резците.   
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия