Професор цур Хаузен открива връзката между човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка

Нобеловият лауреат по медицина Харалд цур Хаузен е ученият, който открива, че има връзка между хроничната инфекция с човешкия папилома вирус /HPV/  и рака на маточната шийка.  Именно за този свой научен принос цур Хаузен получава Нобело

2011-08-23 18:13:15
Професор цур Хаузен открива връзката между човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка
Нобеловият лауреат по медицина Харалд цур Хаузен е ученият, който открива, че има връзка между хроничната инфекция с човешкия папилома вирус /HPV/  и рака на маточната шийка.  Именно за този свой научен принос цур Хаузен получава Нобелова награда за медицина през 2008 година.

Проучванията на проф.  цур Хаузен  започват още през 60-те години на миналия век. Те минават през различни етапи, като впоследствие е разработена ваксина срещу някои щамове на вируса, която се поставя на момичета преди да започнат на водят полов живот.
Тъй като папилома вирусът се предава по полов път, така девойките са предпазени между70 и 80 процента от вероятността да се инфектират и след това да  развият рак на маточната шийка.

Професор цур Хаузен  е роден в Германия, работи в областта на клиничната вирусология, а от 2003 година ръководи Центъра за изследване на рака в Хайделберг.  Именно оттам са  контактите на професора с български лекари, по чиято покана той посети България през май.  Това беше четвъртото посещение на нобеловия лауреат у нас. Цур Хаузен  изнесе лекции в болница ‘Токуда’, както и в Медицинския университет във Варна.

Идеята, че ракът е свързан с вирусните инфекции,  хрумва на професор цур Хаузен още като студент, след като прочита, че вируси, попаднали в бактерии, променят тяхното ДНК. Въобще , твърдението, че ракът е вирусно заболяване само по себе си е революционно  за средата на миналия век.    Въпреки  съмненията на други специалисти, цур Хаузен започва да изучава какво става с човешката клетка, когато в нея попадне вирус и част от него  остане вътре, как се променя наследствения фактор и тя започва да се изражда.

Първото доказателство,  че инфекциите отключват  някои тумори, е намерено при африкански деца, болни от лимфом.  По-късно професорът започва да изследва херпесния вирус. През 60-те години на миналия век се  е смятало, че той е причина за гениталните брадавици. Теорията била подкрепена от статистика, че проститутките във Верона умирали предимно от рак на маточната шийка.  Така учените започнали да търсят  частици от херпесния вирус    в гениталните брадавици, които често се израждали в тумори, но без резултат.

Тогава на професор цур Хаузен му идва идеята да потърси следи от друг вирус - HPV и наистина успява да ги открие с микроскоп. Тук все още не става въпрос за рак, а само за генитални брадавици.  Минава много време -  от 1972 до 1983-84 година -  докато учените успеят да подредят  нещата и да излязат  двете публикации за вече установената причинно-следствена връзка между HPV и рака на маточната шийка. А още 20 години -  докато се стигне до практическото приложение на откритието - ваксината.

В днешно време вече  се знае, че съществуват 160 вида на HPV, от които вероятно 15 могат да предизвикат рак на маточната шийка. Установено е, обаче, че те са виновни и за други видове рак, така че вирусът е опасен не само за жените, но и за мъжете. За съжаление,
ваксината е само срещу рак на маточната шийка, не  и срещу другите видове. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия