Кaкво не знаем за зеления чай?

За  повечето жители на Изтока,  зеленият чай отдавна е напитка номер едно.  Дори древна китайска легенда гласи, че чаеният храст е израснал от клепачите на местния светец Бодхидхарма, който  ги изтръгнал, след като заспал по в

2011-07-12 16:47:39
Кaкво не знаем за зеления чай?
За  повечето жители на Изтока,  зеленият чай отдавна е напитка номер едно.  Дори древна китайска легенда гласи, че чаеният храст е израснал от клепачите на местния светец Бодхидхарма, който  ги изтръгнал, след като заспал по време на медитация.  След време учениците на светеца започнали  да варят листата на това божествено растение и да пият отварата, за да съхранят за  дълго бодростта и доброто разположение на духа.

Думата ’чай’ е произлязла от китайското ‘ча’, което означава ‘млад лист’, но този йероглиф обозначава ‘бодрост’, което напълно съответства на едно от свойствата на тази напитка.

Прието е да се смята, че най-качествен е  чаят, който расте във високопланинските местности /над 2000 м надморска височина/. Чаеният храст е дълголетник, тъй като живее повече от  100 години, но листа за напитката се вземат само от храсти на не повече от 40-60 години.

Берат се предимно двете връхни /млади/ листенца и пъпката, която се нарича типс.
Дължината на листата не трябва да надвишава 1,5 см, иначе чаят става с по-ниско качество.

Зеленият чай се получава   от същите  храсти като черния, жълтия и червения - разновидността се определя от начина на обработка на растението.  За разлика от черния, зеленият чай не преминава такива стадии на обработка като ферментация и изсушаване.  Именно затова той запазва максимум полезни вещества.

Зеленият чай е еликсир на здравето. Той  е богат на витамини и микроелементи - вит. С, Р, В, К, Р, както и на флуор, цинк, йод, мед и манган.  Често се използва като средство за отслабване, тъй като усилва  обменните процеси и ускорява извеждането на мазнините от организма.  Чаят е и отлично средство за утоляване на глада и поддържане на тонуса.

Редовната  употреба на зелен чай значително повишава имунитета, предотвратява възникването на хронични заболявания и е мощно бактерицидно средство. Използва се при дисбактериоза, грип и хранителни отравяния.

Благодарение на съдържанието на витамин С и катехини,  зеленият чай  е мощен антиоксидант и  оръжие против раковите заболявания. Витамин Р поддържа и повишава еластичността на кръвоносните съдове и укрепва  стените им.

Зеленият чай е отлично средство  за профилактика на атеросклерозата, заболяванията на сърцето и съдовете на главния мозък. Той понижава артериалното налягане и освен това извежда от организма солите на тежките метали и други шлаки.

Употребата на зелен чай неутрализира  негативното въздействие на различни лъчения, затова се препоръчва на хора, които работят много на компютър. Благодарение на съдържанието на йод, той влияе  благотворно  на работата на ендокринната система, затова се препоръчва при увеличена щитовидна жлеза.  Препоръчва се, също така,  и на хора, които  имат психически и емоционални натоварвания. Зеленият чай активизира работата на главния мозък и помага за концентрацията на вниманието.  

Все пак, зеленият чай не трябва да се пие на гладен стомах, както и наведнъж  в големи количества, защото,  според специалистите, може да предизвика състояние подобно на опиянение. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия