Джапанките - удобни, но и опасни

Лято е. Краката ни шляпат весело по плажа с две каишки между пръстите.  Джапанките отдавна  излязоха от банята  и  вече се случва дори  манекенките на дефилират с тях по подиуми и партита. Тези удобни чехли са измисле

2011-07-09 19:09:43
Джапанките - удобни,  но и опасни
Лято е. Краката ни шляпат весело по плажа с две каишки между пръстите.  Джапанките отдавна  излязоха от банята  и  вече се случва дори  манекенките на дефилират с тях по подиуми и партита.

Тези удобни чехли са измислени от древни времена. Тогава,  обаче, те са правени от  папирус, палми, дърво, слама и сезал. И тогава си е имало мода. Богатите египтянки са носели удобните чехли  с украса от скъпоценни камъни, при римляните пък каишката  минавала  през втория пръст.

Наименованието ‘джапанки’ идва от Japan sandals, тъй като чехлите стават много популярни   в САЩ , особено след Втората световна война.  Войниците ги донесли като сувенири от Изтока, но постепенно те станали много модерни.

Днес джапанките  са най-различни - с две ленти,  с каишки, в различни  цветове...Подметките им  може да бъдат изработени от различни изкуствени или естествени материали - лека гума, кожа, корк, пресована слама.

Джапанките се носят много през лятото, но според специалистите, трябва  да се внимава къде се носят. Ако отидете така в офиса, ще покажете липса на професионализъм, а шефовете може да си помислят, че не се отнасяте сериозно към работата си.  Абсолютен гаф пък е да се обуят джапанки с чорапи.

Много ортопеди твърдят, обаче, че  тези леки летни чехли водят до умора на краката, заради  липсата на задна част и опора за глезена.  Тъй като джапанките не подкрепят добре крака отстрани или отдолу,  това ни кара, за да не ги изгубим, да присвиваме при ходене леко пръстите си.  И ако прекалено често ги носим, може да се появят болки в ставите.
Според ортопедите-травматолози, с джапанки е най-лесно да  се изкълчи глезен.
Това  не са обувки за дълги разстояния.  Освен  че петите набъбват, може да се получи и  травма на глезена заради нестабилността им.

Не трябва да избираме джапанки нито с много мека, нито с много твърда подметка.  За предпочитаме е изчистеният дизайн, както и качествените материали. На пазара пък  вече има и електроимпулсни масажни джапанки, които масажират стъпалата.

Разнообразието от джапанки на пазара е огромно, но каквито и да изберете, педикюрът е задължителен. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия