Мокасината- най-удобната обувка за всички времена

В днешно време всички носят  мокасини - това са  най-удобните  обувки в стил унисекс. Те  са любими, както на звездите, така и на обикновените хора. Носейки мокасини, ние се чувстваме като ловки индианци с градските джунгли.

2011-06-26 17:20:44
Мокасината- най-удобната обувка за всички времена
В днешно време всички носят  мокасини - това са  най-удобните  обувки в стил унисекс.
Те  са любими, както на звездите, така и на обикновените хора. Носейки мокасини, ние се чувстваме като ловки индианци с градските джунгли.

Мокасините са дело на индианците. Те са били обути с леки обувки, направени от кожа на бизон.  Тези обувки жените от племената шиели  за мъжете си с таралежки игли, а после украсявали  и бродирали с мотиви, за защита и сполука при лова.

Жените пък  носели по-високи мокасини, които стигали до коленете, с шнурове или копчета. Те се  украсявали с бродерия,  нанизани мъниста  и рисунки с природни багрила.

След като Америка била завладяна от европейците, те оценили това изобретение на индианците и се обули  в тези удобни  обувки.  Мокасините стават особено  популярни през 60-те години на миналия век благодарение на  италианския майстор-занаятчия Джани Мостиле. Страстта му  към състезателните коли го подтиква към  изработването на обувки със специална подметка.  Той поставил  върху ходилото малки каучукови бутони, за по-добро сцепление на обувката с педалите.

По този начин индианските мокасини  минават от прериите  на градските улици.  Даже било измислено ново име на  тези обувки - Car Shoe.  Постепенно, обаче, модата изоставя удобната обувка.

Възраждането на мокасината става в края на 70-те години, когато  в Италия създават  модела Gommino. Тези мокасини се изработват от най-фините естествени кожи, които след като се скроят, се съшиват на ръка със 160 шева.

В днешно време  много звезди от шоубизнеса  са почитатели на  удобната обувка - Ума Търман, Джулия Робъртс, Гуинет Полтроу и много други.

Уморени от официалните и екстравагантни модели, днес ние даваме почивка на краката си, като стъпваме с цяло ходило на земята.  Мокаисните са  разноцветни, украсени  с шнурове и  ресни и са един вид  връщане към природата.  Удобните обувки още пазят своя ентически колорит и напомнят за горските поляни и разходките по тревата. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия