Как да се предпазим от опасностите, които крият летните жеги?

Лятото дойде, а с него не закъсняха и високите температури. Летните жеги тепърва предстоят, затова е важно всеки един от нас да знае как да се предпази от последиците, до които те могат да доведат. Високите температури, които са характерни за

2011-06-24 13:13:16
Как да се предпазим от опасностите, които крият летните жеги?
Лятото дойде, а с него не закъсняха и високите температури. Летните жеги тепърва предстоят, затова е важно всеки един от нас да знае как да се предпази от последиците, до които те могат да доведат.

Високите температури, които са характерни за лятото по нашите ширини, могат да доведат до ниско кръвно налягане, обезводняване, инфаркт и инсулт. Най-застрашени са децата и възрастните, хората, които страдат от диабет, висок холестерол, различни сърдечно-съдови заболявания и хронични болести. Но дори и да не попадате в тази група, рискът от топлинен удар си остава.

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да избягвате да седите продължително време на слънце. Доколкото е възможно, опитайте да прекарате времето си навън под сянка. Избягвайте да вършите тежка и уморителна работа, особено в часовия пояс между 12 и 16 часа, когато температурите навън достигат най-високите си стойности.

Носете шапка и проветриви дрехи, направени от леки и ефирни материи – ленът, памукът и коприната са изключително подходящи за сезона. Не носете тесни дрехи и се спрете на по-светлите цветове.

Приемайте повече течности. Дори и да не усещате жажда, в жегите организмът ви има огромна нужда от вода, сокове, айряни и всякакви други безалкохолни напитки, които ще попречат на това да се обезводните. Важно е обаче те да не се приемат ледени, а леко охладени. Хапвайте повече плодове и зеленчуци - освен че са прекрасен източник на вода, те са богати и на редица витамини и минерали, които са полезни за тялото ви. Избягвайте солта и солените ястия, тъй като те допринасят за дехидратацията. Не преяждайте, намалете кафето и не употребявайте алкохол.

Не взимайте студен душ. Макар да ви се струва, че той най-лесно ще ви помогне да се избавите от непоносимата горещина, всъщност студеният душ е враг номер 1 в жегите. Далеч по-подходящо е къпането с хладна или не много топла вода.

Първите признаци на топлинния удар са свързани със зачервяване и изсъхване на кожата, нарушено поотделяне и слюноотделяне, гадене, главоболие, нарушения в зрението, световъртеж и повръщане. Характерни също така са затрудненото дишане, загубата на ориентация, ускореният пулс и повишената телесна температура.

Пострадалите от прегряване трябва незабавно да се отведат на сенчесто и прохладно място и да им се дадат течности. Добре е дрехите им да бъдат съблечени и тялото да бъде напръскано и обтрито с хладна вода. Ако състоянието не се подобри или имате съмнение за тежък топлинен удар, незабавно трябва да потърсите спешна медицинска помощ.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия