Вижте кои са най-честите грешки във фитнеса

Всеки човек се притеснява и плаши от нещо, което прави за пръв път и няма достатъчно информация(а и дори да има, пак се чувства отчасти некомфортно). Повечето посетители не са наясно дали трябва и могат да използват всички уреди, за коя част от тялот

2011-05-24 00:32:55
Вижте кои са най-честите грешки във фитнеса
Всеки човек се притеснява и плаши от нещо, което прави за пръв път и няма достатъчно информация(а и дори да има, пак се чувства отчасти некомфортно). Повечето посетители не са наясно дали трябва и могат да използват всички уреди, за коя част от тялото са предназначени, колко трябва да вдигат и т.н. В случая не е препоръчително да се проявява излишна самоинициатива, защото тя може да доведе до травми и ако уредът не бъде използван по правилния начин, то няма да постигнем така желания ефект.

Фитнес уредите са направени по начин, по който да повишават тонуса на мускулите и да понижават телесната маса, като в същото време активизират обмяната на веществата. Тренажорите се препоръчват на хора, които страдат от остеопороза и на жените, които са навършили 25 години, защото те укрепват техните мускули, понижават риска от диабет, получен на стари години и предотвратяват появата на артрит.

Хубаво е първите няколко пъти да се възползвате от услугите на фитнес инструктор, който ще ви разясни най-общо за какво са уредите и кои са подходящи за вас и който ще ви създаде индивидуална програма, която ще ви помогне за минимален период от време да постигнете тялото, което искате, стига да сте редовни с тренировките.

И все пак вижте кои са 10-те най-допускани грешки по време на тренировка във фитнеса:

1. Вдигате прекалено малко килограми - ако се подцените и вдигате прекалено малко тегло, тренировката ви се обезсмисля. Минималното съпротивление нито натоварва мускулите ви, нито повишава вашия метаболизъм, нито пък горите калории. Ако установите, че почти не се натоварвате, като правите упражненията, просто увеличете теглото. Ако се затрудните на 10-то повторение, значи сте избрали подходящо тегло.

2. Вдигате прекалено много килограми - това пък е другият проблем. Ако се надцените, тежестите може да напрегнат мускулите ви и да предизвикат травми. Започнете с по-малко килограми, ако правите 12 повторения с лекота, сложете още тежест.

3. По време на тренировка не се разделяте с mp3 player-а си - по този начин вие се разсейвате и понякога губите бройката на повторенията, които правите на всяко едно упражнение. Съсредоточете се върху упражненията, а не върху любимите ви песни.

4. Недовършвате цикъла си на движения - това се получава, когато вдигате повече, отколкото можете. Ако обаче недовършите упражнението си, вашите мускули няма да се тренират равномерно. Ако ви е прекалено трудно, сложете по-леки тежести, но довършете упражнението си.

5. Не правите упражнения за разгряване - вие смятате, че няма нужда да разгрявате мускулите си, но тези упражнения ви предпазват от травми. Затова преди всяка тренировка използвайте по 5 минути велотренажора и бягащата пътека, за да разгреете.

6. Обличате се с прекалено дебели дрехи - явно сте от хората, които смятат, че колкото повече се потят, толкова повече мазнини изгарят. Това може и да е вярно донякъде, но ако носите прекалено тесни дрехи, те ще ви създадат предимно дискомфорт, затова заложете на удобен спортен екип.

7. Отивате на тренировка, без да сте яли - за да бъде вашата тренировка пълноценна, вие трябва да имате нужната енергия, за да я изпълните. Половин час преди това приемете въглехидрати.

8. Бързате с изпълнението на упражненията - за да бъдат ефективни, не трябва да ги претупвате. Попитайте своя инструктор какво темпо ще ви препоръча, за да имат ефект нещата, които правите.

9. Пиете доста течности след тренировка - трябва да правите това преди тренировка, защото тялото, което има достатъчно вода в себе си, се тренира доста по ефективно. Преди да влезете във фитнес салона изпийте една чаша вода, по средата още една и след края трета чаша.

10. Наблягате на една група мускули - може да искате да работите предимно за гърди, но трябва да тренирате всички групи мускули, за да избегнете нежеланите травми. Целта е да не се наруши баланса на мускулатурата и да се укрепи и балансира мускулната маса. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия