Манията към здравословно хранене е психическо заболяване

Напоследък ги срещаме все по-често - дами, които изглеждат перфектно, с идеална фигура и самочувствие на звезда. Без грам излишно тегло.  Мускули, изваяни с спортна зала. Защото все по-често освен дамите, ще срещнем и такива мъже. Те но

2016-03-21 14:55:00
Манията към здравословно хранене е психическо заболяване

Напоследък ги срещаме все по-често - дами, които изглеждат перфектно, с идеална фигура и самочувствие на звезда. Без грам излишно тегло.  Мускули, изваяни с спортна зала. Защото все по-често освен дамите, ще срещнем и такива мъже.

Те носят в ръце плик с плодове, свежи  зеленчуци,  обезмаслeно мляко и пилешко филе. В магазина ще ги познаем по това, че с   часове четат етикетите на стоките. А що се отнася до червеното месо и готовите храни - те направо ги отвращават.

Тези  хора непрекъснато изчисляват калоричността на менюто си, здравословният начин на живот е издигнат в култ,  а на гости не посягат към съмнителна храна, стига се дотам, че дори си носят своя....

Ето,  тук вече,   нормалното желание към здравословно хранене отива в другата крайност - заболяването, наречено орторексия, което ще рече -  вманиачаване на тази тема.

Орторексия, идва от гръцки и  означава правилен.  Това психично разстройство, за разлика от булимията (лакомия) и анорексията (отвращение от храна) се върти не около количеството изядена храна, а около нейното качество. Наистина, всички ние се стремим да се храним правилно и здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която започва да става дори вредна за здравето, вече говорим за орторексия.  

Орторексиците непрекъснато прецизират своята диета. Пресмятат калории, качват се по десет пъти на ден на кантара. Изтормозват тялото си с всевъзможни, жестоки до фанатизъм, методи за изкарване на шлаките.

Страдащите от орторексия не признават никакви научни доказателства за това, кое е полезно и кое - вредно. Те дори презират лекарите и ги смятат за шарлатани. Когато се разболеят, често отказват да приемат лекарства, смятайки ги за чиста химия.


Вманиачените не се притесняват да плащат двойно по-висока цена за продукти, които са с гарантиран произход.  Имат патологичен стремеж към  натурални храни , храни без консерванти и оцветители, без мазнини, без червени меса... Нарязването по специален начин на храната или употребата на само дървени или керамични съдове също може да бъде един от симптомите на заболяването.  

Орторексията е психично разстройство, вариант на обсесивнофобичния синдром. И както всяка една натрапчивост, тя възниква от съвсем всекидневни, обикновени и правилни неща, но доведени до абсурд.

Ако при булимията болният изпитва явна вина и разкаяние за своите пристъпи на лакомия, то при орторексията особеното е увереността на пациента, че той постъпва точно както трябва, че прави това за доброто на своя организъм. Той е повече от сигурен, че живее по възможно най-правилния начин, за разлика от другите - не пие, не пуши, не затлъстява, яде сурови плодове и зеленчуци и постоянно наблюдава нивото на холестерола си.

Специалистите обаче са на мнение, че  основата на това заболяване е принципът на заместване и бягство от действителността, описан за първи път от Фройд. Зад безконтролното и нелогично по своята същност увлечение по здравословния начин на живот се крие нежеланието и неумението този човек да реши най-обикновените си и прости житейски проблеми. Зад това стои невъзможността му да преодолява всекидневните си трудности и да общува нормално с хората.

Това патологично състояние може да доведе до сериозни  здравословни проблеми. Липсата на каквито и да е мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.  Без месо, нивото на желязото в кръвта намалява и възниква риск от анемия.  Орторексията нанася и прихически вреди, които трябва да се лекуват от специалист, за да не се задълбочат и да не се стигне до депресия.

В 70 на сто от случаите намесата на “здравословния начин на живот” създава на такъв човек социални трудности - той не може да седне нормално в ресторанта да похапне. Отказва се от редица интересни неща в живота, работоспособността му намалява. Хората започват да го смятат за странен и да странят от него.

Никак не е лесно да разубедим орторексика, дори и с довода, че в днешно време, при екологичното замърсяване, стремежът към чиста храна си е направо смешен.  Това, разбира се, не значи, да се отбягват магазините за  диетични храни и екопродукти, но  не бива да се изпада във фанатизъм и всичко трябва да е с мярка...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия