А ти пушиш ли?

Ако сте пушачи, сигурно често околните ви съветват да се откажете от цигарите, за да не вредите на себе си и на другите около вас. Има доста основателни причини, които да ви накарат  да се замислите  дали наистина не е време да се откажете

2011-03-13 00:54:21
А ти пушиш ли?
Ако сте пушачи, сигурно често околните ви съветват да се откажете от цигарите, за да не вредите на себе си и на другите около вас. Има доста основателни причини, които да ви накарат  да се замислите  дали наистина не е време да се откажете от  този вреден навик - пушенето вреди на мозъка, сърцето, белите дробове, както и на потентността. Но рядко човек взима под внимание съвети, които не може да ги види с очите си. Може би, ако вредите от цигарите се забелязват повече по външния вид на човек, голяма част от хората ще се откажат от тютюнопушенето. И е факт, цигарите оказват негативно влияние върху външния вид на човек и това се забелязва, просто хората не обръщат внимание или не разбират, че двете неща са свързани.

1. Неприятна усмивка - няма човек, който да не иска здрави и бели зъби като холивудска звезда, но никотинът в цигарите влошава вида на зъбите, а избелващите процедури са доста скъпи и нездравословни.

2. Псориазис - това е автоимунно заболяване на кожата, което може да се появи и при хора, които не пушат, но рискът при пушачите е по-голям. Дори пасивните пушачи са по-застрашени от псориазис.

3. Тънка коса - пушенето вреди дори на косата. Токсичните химикали в дима увреждат молекулата на ДНК в космените фоликули. Пушачите имат по-тънка коса в сравнение с хората, които не пушат и тяхната коса започва да поболява по-рано. Пушачите - мъже са по-склонни към по-ранно оплешивяване.

4. Торбички под очите - те се появяват, когато човек не спи и изтощава организма си, а повечето пушачите страдат от безсъние. Никотиновият абстинентен синдром нощно време ни прави неспокойни и влошава съня ни.

5. Зарастване на рани - пушачите се възстановяват доста по-трудно след операции като изваждане на зъб, лифтинг на зъб и периодонтални процедури. Дори естествени процедури не дават нужния ефект.

6. Жълти пръсти - не само зъбите, но и пръстите на ръцете пожълтяват от никотина. Има доста начини човек да оправи състоянието на своите пръсти (с разтворена белина, с лимонов сок, с търкане с вълна), но е по-лесно и здравословно да откаже цигарите.

7. Загуба на зъби - пушенето повишава риска от проблеми със зъбите и венците. Пушачите са до 6 пъти по-застрашени от развитие на заболяване на венците.

8. Поява на бръчки - пушенето ускорява процесите на стареене, затова повечето пушачите изглеждат по-възрастни от своите връстници.

9. Отпуснат корем - въпреки че цигарите потискат апетита, пушачите имат по-голямо количество висцерални мазнини от непушачите, които вредят на самочувствието и фигурата.

10. Белези - кръвоносните съдове се свиват заради големите количества никотин, кръвоснабдяването на капилярите в кожата на лицето и други части на тялото е ограничено и това допринася до по-бавното зарастване на раните и образуване на неприятни белези.

11. Кожен рак - доказано е, че пушенето е една от главните причини за образуването на рак на белите дробове, устната кухина, хранопровода, гърлото и кожата.

12. Развитие на катаракта - 50% от хората развиват тази болест до 80-годишна възраст, а пушенето на цигари повишава този риск, защото оказва оксидативен стрес върху лещата на окото.

13. Брадавици - не е ясно причината, но е доказано, че пушачите са по-застрашени от инфекции с папилома вирус, който води до образуването на брадавици.

14. Стрии - никотинът уврежда някои структури на съединителната тъкан и по този начин кожата вече не е толкова еластична и губи здравината си. Стриите се появяват, когато човек отслабне или напълнее в кратък срок от време, но и пушенето е рисков фактор.

15. Кожата изглежда суха и без блясък - проучване, проведено през 1985 година, показва, че при пушачите е нормално кожата им да бъде сива, сбръчкана и скулите да са хлътнали, защото в цигарения дим има въглероден монооксид, който замества кислорода, а в същото време никотинът намалява кръвообращението.

Видяхте някои наистина грозни и стресиращи факти, които загрозяват външния ви вид, но решението дали ще спрете цигарите си остава единствено ваше. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия