Подбирайте храната си според сезоните!

Ако подбираме  храната си според  сезонната диета на древните китайски лечители, ще сме здрави и енергични.   Още от древни времена  хората са се опитвали да определят основните вкусове на храната. Според Аристотел  те с

2011-03-04 15:22:47
Подбирайте храната си според  сезоните!
Ако подбираме  храната си според  сезонната диета на древните китайски лечители, ще сме здрави и енергични.  

Още от древни времена  хората са се опитвали да определят основните вкусове на храната. Според Аристотел  те са 2 - сладък и горчив.  Днес обаче, ние смятаме за основни 4 вкуса - сладък, горчив, кисел и солен.  Има обаче и пети, типичен за далекоизточната  кухня, който се нарича ‘умами’ и  на японски означава ‘ ‘вкусно усещане’.  То се дължи на добавката глутамат, която се използва много в тази кухня. Добавката е  описана още през 1908 година от професор Кикунае Икеда.  Умани не е сладък, нито солен, горчив или кисел, той просто засилва усещането за тях.

Диетолозите са на мнение, че човек  избира храна с определен вкус,  за да възстанови равновесието на една или друга система в организма си. При апетит за солено, например, е възможно в стомаха да липсва солна киселина, която участва в състава на стомашния сок.  Желанието за горчиво пък говори за претоварена храносмилателна система, а за люто - че стомахът се нуждае от стимул.

Източната медицина,  обаче,  има друга теория.  Още преди 3 хиляди години  китайците стигнали до извода, че  през всеки сезон храната влияе по различен начин, защото  в зависимост от годишното време,  се активизират различни органи и системи в тялото.
Според тази диета няма вредни и полезни храни - всяка храна, според сезона, може да стимулира или да затормози нормалното функциониране на организма.

Любопитно е, че според китайците основните вкусове са 5 и  те са свързани  с основните елементи - горчив/земя, солен/вода, кисел/желязо, лют/огън и сладък/дърво. Сезоните също са 5. Заедно със зимата, пролетта, лятото и есента, има и полусезон - преходният между другите. Той се повтаря 4 пъти годишно,  но присъщите му вкусове са едни и същи.  

Всеки сезон има основен вкус и допълващ го, също   с положително влияние, но не толкова силно изразено. Освен това има и неутрален - без  вреда,  но и без полза, както и отрицателен.  Прекаляването с храна с отрицателен за сезона  вкус влошава здравето.

Кои са сезонните вкусове?

Зима: основен - солен, допълващ - лют, неутрален - кисел и горчив, отрицателен - сладък.
Пролет: основен - кисел, допълващ - солен, неутрален - горчив и сладък, отрицателен - лют.
Лято: основен - горчив, допълващ - кисел, неутрален - сладък и лют, отрицателен - солен.
Есен: основен - лют, допълващ - сладък, неутрален кисел и солен, отрицателен - горчив.
Полусезон: основен - сладък, допълващ - горчив, неутрален - солен и лют, отрицателен - кисел.

В днешно време съвременната медицина открива логика с тази теория. През есента се нуждаем от стимулиране на имунната системна и затова ядем люто. Горчивото увеличава нуждите от вода, а това е важно за лятото. Киселите продукти съдържат аскорбинова киселина /витамин С/, която е полезна през пролетта.  Соленото през зимата пък стимулира  работата на надбъбречните жлези. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия