Бичът на нашето време - анорексията

Една  от болестите,  бич на нашето  време, е   хранителното разстройство анорексия нервоза. Това не е само драстично сваляне на килограми, но и сериозно заболяване на психиката.  Болният загубва реална представа за т

2011-02-11 18:10:17
Бичът на нашето време - анорексията
Една  от болестите,  бич на нашето  време, е   хранителното разстройство анорексия нервоза. Това не е само драстично сваляне на килограми, но и сериозно заболяване на психиката.  Болният загубва реална представа за тялото си и непрекъснато живее с убеждението, че е дебел.

При някои пациенти може да се предположи и наследствено предразположение, ако някой от родителите е страдал  от някакво хранително разстройство, но при повечето няма такава връзка.

Любопитно е да се забележи, обаче, че почти всички, които страдат от заболяването са амбициозни ученици с отличен успех в училище. Повечето от децата имат властни майки, които контролират всяка стъпка от техния живот. И  фактически тялото остава единственото нещо, което те могат сами да контролират.

Много често при тези младежи има проблеми и при семейното общуване.  Забързаното ежедневие не дава възможност семейството да се събира на обяд или  вечеря и  родителите не могат контактуват с децата си. Така те дълго време може и да не забележаа какво се случва с тях. Повечето от заболелите нямат интерес към връстниците си от другия пол и нямат приятели.  

Според специалистите, анорексията е болест на благоденстващите общества, ето защо децата, които страдат от тази болест обикновено са от заможни семейства.

В повечето случаи, болестта засяга момичета, които искат да приличат на манекенките, които гледат по модните подиуми.  С тесните дрешки на моделите, приличащи на скелети, моделиерите  ‘наливат масло в огъня’.

За да заприличат на тези модели и, за да могат да се напъхат в тесни дънки и блузки с размер  една педя, тийнейджърките се подлагат на жестоки диети и накрая губят контрол. Те не само ограничават храненето, но и  съчетават гладуването с  тежки физически упражнения и изхвърлят  поетата храна или с предизвикано повръщане,  или с помощта на очистителни..Когато случайно хапнат нещо, тези болни  изпитват чувство на вина  и веднага предизвикват повръщане.

Всъщност, това драстично отслабване не прави девойките по-красиви, а напротив. Те направо погрозняват - кожата им загрубява тургора си и  става суха и груба, косата и ноктите стават чупливи, спира цикълът, а заради хормоналния дисбаланс се получава и окосмяване на тялото...

Според специалистите, само 10 процента от болните могат сами да се справят с болестта. Но ако остане без лечение, смъртността  е голяма - между 20-35 процента.

Тежките  случаи трябва да останат в болница, като се започне внимателно захранване под лекарско наблюдение. Предписват се и антидепресанти, а ако се налага -  и антипсихотични медикаменти.

Основната задача е да се убеди болният, че  отслабването крие риск за живота му. Много важно е и той самият да пожелае да се лекува. А в помощ на болния и на лекаря, който го лекува, трябва да се включат и родителите, както и всички близки и приятели.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия