Хранете се сутрин - закуската е важна!

Всички знаят, че закуската е най-важното ядене през деня.  Ненапразно е казано: ‘Закуската си изяж сам, обядът раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си...” Първото ядене за деня трябва да се превърне в автоматичен нав

2011-01-28 17:40:21
Хранете се сутрин - закуската е важна!
Всички знаят, че закуската е най-важното ядене през деня.  Ненапразно е казано: ‘Закуската си изяж сам, обядът раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си...”

Първото ядене за деня трябва да се превърне в автоматичен навик, особено за подрастващите.  Като закусвате сутрин, ще нормализирате нивото на кръвната захар /обикновено  нейното понижено ниво  по-късно през деня ще  ни кара да хапваме сладко/. Закуската  може да ни помогне да свалим килограми, а също да повиши настроението ни през деня.

Най-добри резултати се постигат, ако се закусва в рамките на един час след ставане.
Механизмът е следния: По време на сън не се вкарва храна в организма и той е в състояние близко до  хипогликемията.  Когато се събудим, организмът започва да работи в друг режим - той има нужда от захранване, за да може да се повиши нивото на кръвната захар и да захрани мозъка...   

Ако не се  вкара храна в рамките на един час, организмът, който не знае какво му мислим, прави всичко възможно да се защити жив  и затова включва резервните механизми. Като  първо, той  започва да изгаря гликогена от черния дроб /който стига за час/, след което  започват да се  горят мазнините... Вече са изминали часове без да сте се хранили и,  ако в този момент  се  подаде храна, организмът, който не знае какви са нашите намерения и се намира в стрес, започва да складира храната, като образува депа... Ето как може да се  напълнее, ако не се закусва.

Заради понижената кръвна захар,  сутрин апетитът  е притъпен, но по-късно през деня той се изостря. Затова трябва да ядем  комплексни въглехидрати и  пълнозърнести  и богати на фибри продукти.  Фибрите поддържат устойчиви стойностите на кръвната захар и засищат  за по-дълго време.

Една трета от протеините за деня трябва да се приемат със закуската. Те предпазват от колебания в стойностите на кръвната захар и снабдяват организма с триптофан, който  пък действа като антидепресант.  Така закуската бори депресията и подобрява настроението за целия ден.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
lissabella
преди 11 години

Много вярно


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия