Зима е - гони ни депресия

Зимата, с нейния къс ден и липсата на достатъчно светлина, влияе силно на настроението. Много хора изпадат в апатия, налягат  ги тежки мисли,  с една дума, изпадат в депресия. Недостатъчната светлина пречи в организма да се образува

2011-01-24 15:22:30
Зима е - гони ни депресия
Зимата, с нейния къс ден и липсата на достатъчно светлина, влияе силно на настроението. Много хора изпадат в апатия, налягат  ги тежки мисли,  с една дума, изпадат в депресия.

Недостатъчната светлина пречи в организма да се образува достатъчно количество мелатонин, което от своя страна влияе   на настроението.

Депресията е много разпространена по света, от нея страдат повече от 10 % от хората над 40 години. Най-силно застрашени са жените и възрастните хора. При младите и децата  депресията се среща по-рядко и се проявява в отказ от храна, нощни кошмари и нарушения на съня, трудности в училище и резки промени в поведението ….

Причините  за депресията са много. Влияние оказват силните негативни преживявания, стресът, хроничната преумора - физическа и умствена, лошите социално-битови условия.  Имат значение и наследствените фактори и генетично обусловеното предразположение.
Разбира се, причина за депресията могат да бъдат  и някои болести, като органични
заболявания на главния мозък, тумори, инсулти, патологии на щитовидната жлеза...

Как да разберем, че страдаме от депресия?  Симптомите са доста - бърза уморяемост, недостиг на сили, невъзможност да се изпълняват  привичните задължения, загуба на интерес към любимите занимания, лошо настроение без видима причина. Често могат да  възникнат страх и тревога, безпричинен гняв,  мисли за смъртта, неудовлетвореност, мъка, нарушения в сексуалния живот.

Хората страдащи от депресия изпитват болки в мускулите или в стомаха, сърцебиене, отпадналост.

Проява на депресията често е увлечението към алкохола или наркотиците, особено при подрастващите. Някои пък се хвърлят в работа, без да си оставят време за отдих.. Депресията става причина за разрушаване на семейството. Без лечение това  състояние може да доведе  дори до самоубийство...

Трябва  обаче да се знае, че депресията и хроничната умора са две различни неща и не трябва да се бъркат.

Хората трябва да знаят, че депресията не е присъда. Смята се, че при своевременна намеса тя се поддава сравнително лесно на лечение  - 80 % от пациентите оздравяват  без последствия.  Основни начини за лечение са психотерапията и медикаментозното лечение.  По време на психотерапия пациентите се учат правилно да осъзнават себе си и околните, да вземат решения, да излизат от сложни ситуации...

За някои форми  на депресия се предписват антидепресанти. При суицидни наклонности обаче, пациентът трябва да бъде хоспитализиран, за да бъде под непрекъснато наблюдение.

Лечението на депресията изисква търпение, внимание и помощ от страна на близките.

И нещо любопитно - заради съдържанието на серотонин, кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти.  Специалистите са изчислили, че чаша кафе дневно намалява риска от депресия почти два пъти.  Кафето се справя и с лошото настроение.
Така, че като превантивна мярка - може да си пийвате по чаша кафе, без да прекалявате. Тези, които страдат  от безсъние обаче, трябва  да избягват  кафето  поне 6 часа преди лягане.






о Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия