Що е то хепатит А?

Напоследък  някои райони  в България бяха нападнати от  една коварна болест - тихия убиец  - хепатита. Хепатит А е остро възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируса HAV.  За разлика  от другите видове

2011-01-23 15:36:13
Що е то хепатит А?
Напоследък  някои райони  в България бяха нападнати от  една коварна болест - тихия убиец  - хепатита.

Хепатит А е остро възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируса HAV.  За разлика  от другите видове хепатит,  В и С, хепатит А не става хроничен. По време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, но  при повечето случаи той заздравява напълно и без трайни увреждания.

Хепатитът е наречен ‘болест на мърсните ръце’.  Инфекцията се предава от човек на човек и пътят на разпространението е фекално-орален. Вирусът се  отделя от болния с фекалиите в тоалетната,  а в организма на здравия човек попада през устата  чрез замърсени   с вируса ръце, течности или храни,  които преди консумация не преминават през топлинна обработка.  Личната хигиена е особено важна предпазна мярка.  Честото миене на ръцете е един от най-сигурните начини да се предпазите.

Хепатитът се диагностицира чрез кръвна проба, която при заболяване показва покачване на чернодробните ензими.  Хепатитът  може да се установи в кръвта средно  4 седмици след заразяването. През този период  обаче, заразеният, който не знае това, предава болестта на околните.

Това, което прави хепатитът така коварен,  е липсата на характерни симптоми в началото.  Те може да напомнят грипоподобно състояние - умора, треска, мускулни и ставни болки.
Възможно е симптомите да се свържат и със стомашно-чревния тракт, ако има  гадене, загуба на апетит или стомашни болки. Ето защо,   личните лекари много често не успяват да разпознаят хепатита,  поставят грешна диагноза и назначават неправилно лечение.

Най-специфичен симптом  за заболяването е жълтеницата - пожълтяването на склерата на очите, лигавиците и кожата.  Най-лошото обаче е, че този симптом се проявява по-късно, а дотогава болният вече е заразил поне 10 души.

Няма специфично лечение за хепатит А. Въстановяването  може да бъде бавно и да отнеме няколко  седмици или месеци. Терапията е поддържаща и цели да се запази комфорта на болния и да му се осигури добър хранителен баланс, както и да се възстановят течностите, които са изгубени при повръщането и диарията.

За да не се стигне до заболяване от хепатит, е препоръчително ръцете да се мият често, да се измиват добре и обелват плодовете и зеленчуците, както и да се поддържа високо ниво на лична хигиена.

През последните години бе открита и ваксина, която е превантивна терапия, особено за болните с хронични заболявания и с отслабнала имунна система. Тя се поставя на възрастни и на деца над 12-годишна възраст.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия