Мобилните телефони вредят на репродуктивната способност на мъжете

Според унгарски изследователи, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина. Въпреки че

2011-01-15 19:32:51
Мобилните телефони вредят на репродуктивната способност на мъжете

Според унгарски изследователи, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина.

Въпреки че някои учени са скептични, все пак връзка между мобилния телефон и безплодието може би наистина съществува. Дългите разговори често се съчетават с малко подвижен начин на живот, хроничен стрес, неправилно хранене, характерни най-вече за хората с напрегната работа. Всички изброени фактори (както поотделно, така и в съвкупност) са рискови за развитието на застойни и възпалителни явления в мъжката полова система. А безплодието е само на една крачка от тях.

Мъжете, които говорят, използвайки хендс-фри, често оставят своите телефони в джобовете си, с което разстоянието става перфектно за нанасяне на вредни ефекти върху тестисите.
Хората използват клетъчни телефони, защото вярват, че те са безопасни, но всъщност тези устройства могат да им причинят някои много сериозни здравословни проблеми с половите жлези, коментира Ашок Агарвал, ръководител на проучването и директор на центъра за репродуктивна медицина в клиниката в Кливланд, САЩ.

Според Агарвал, възможно е радиацията от клетъчните телефони да засяга половите жлези посредством термален ефект, който да причинява повишаване на температурата в тестисите, което да води до увреждане на спермата.

Предишно проучване на екипа на Ашок Агарвал показва, че мъжете, използващи клетъчните си телефони над 4 часа дневно, имат значително по-малък брой сперматозоиди.
Особено нежелателно е мъжете да поставят лаптоп в скута си, защото така се повишава температурата на скротума и това може да намали производството на сперма, предупреждават учени.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия