Може ли гениалността да бъде ранен симптом на последващо психическо разстройство?

Ако едно дете носи само шестици, дава големи надежди в спорта и въобще блести във всччко, с което се заеме,  родителите му имат сериозен повод за безпокойство. Учени от  Великобритания и Швеция стигнали до извода, че детето, което пр

2011-01-06 13:40:34
Може ли гениалността да бъде  ранен симптом на  последващо психическо разстройство?
Ако едно дете носи само шестици, дава големи надежди в спорта и въобще блести във всччко, с което се заеме,  родителите му имат сериозен повод за безпокойство.
Учени от  Великобритания и Швеция стигнали до извода, че детето, което предизвиква умиление сред възрастните със своите способности, на 25-годишна възраст може да се превърне в неуравновесена и депресирана личност. Те успели да докажат доста разпространеното, но все пак непотвърдено досега от официалната наука мнение, че  от гениалността и лудостта има една крачка...

Много са известните личности-гении, които са страдали от душевни недъзи - Моцарт, Ван Гог, Айнщайн, Дикенс...Хора като Айнщайн и Моцарт се раждат  един на милион, но въпреки това се прави опит да се докаже  връзка  между гениалността и безумието  или  отклонение от общоприетата норма.

Учените  стигнали до плашеща закономерност. Те взели данните от успеваемостта на  
700 000  шведски тийнейджъри учили между 1988 до 1997 година. Паралелно учените надникнали и в  медицинските  им картони, за да се информират за състоянието на психическото им здраве от 17 до 31 години.

Така учените стигнали до шокиращи изводи. Оказало се, че пълните отличници в бъдещето страдат от биполярно разстройство  /маниакално-депресивна психоза/ четири пъти по-често от съученците си , които не можели да се похвалят с толкова високи оценки.  Особено често биполярното разстройство се срещало сред тези, които демонстрирали успехи в музиката и словото. Любопитно е и , че  тези проблеми се наблюдават повече сред хора, които се занимават   с хуманитарни науки и по-малко сред преуспелите в точните дисциплини.

Учените са се опитали да разберат как е възникнала  връзката между гения и безумието.  При биполярното разстройство се наблюдават противоположни състоянияе - мъка и еуфория се редува с абсолютна апатия , има смяна на настроенията  и главно - появяват се всякакви мании.  По-тежките състояния могат да подтикнат човек дори към самоубийство,   или пък самият той да стане  опасен за околните.

Учените непрекъснато се опитват да намерят причината на биполярните разстройства.. Те смятат, че това  може да се дължи на гени, както и на нарушения  в ендокринния баланс или водно-електролитния обмен в организма.  Установени са няколко гена, които провокират  дисбаланс на допамин в мозъка на човека. Невромедиаторът допамин позволява да се предават  електронни импулси от нервните клетки.  Учените смятат, че именно недостига на допамин  може да бъде причина за някои психически разстройства.
Тийнейджърите, които били изследвани,  били абсолютно здрави, а биполярните разстройства у някои от тях се появили много по-късно. Вероятно става дума за нарушение, което от една страна, способства за развитието на интелекта, а от друга,  увеличава възможността за развитие на биполярни разстройства

Психолозите обаче, смятат, че гениалността невинаги обременява психиката, както и не всеки творец по определение е психар. Ето защо, да се спират децата от кръжоците или от училище, като по този начин да бъде запазено здравето им,  е направо нелепо.

Надареността и изключителните творчески способности кореспондират с отклонения в психическото здраве.  Гениалността е отклонение от средната норма.  Вероятно обаче, не творчеството разстройва психиката, а човек по рождение носи в себе си предпоставките на заболяванията.... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия