Автодиагностициране

Автодиагностиката е нещо, което  може да е в помощ на лекаря, но не и да го замести. Това означава да сме по-наблюдателни към себе си, но пък за целта са нужни и някои общи знания... Всичко в очите - от  формата им до влажността им,

2010-12-11 16:35:06
Автодиагностициране
Автодиагностиката е нещо, което  може да е в помощ на лекаря, но не и да го замести. Това означава да сме по-наблюдателни към себе си, но пък за целта са нужни и някои общи знания...

Всичко в очите - от  формата им до влажността им, може да подскаже отклонения от нормалната работа на организма. Ако очите ви са  прекалено блестящи, това би могло да означава хиперфункция на щитовидната жлеза.  Обратно, хипофункцията ги превръща в малки дъги върху отекло лице.  Когато склерите им са леко пожълтели, тогава може да се мисли за потология на жлъчните пътища или проблеми с черния дроб. При  желязнодефицитна анемия долният клепач на окото обикновено е по-блед. Ако пък склерата е с  ясно изразени  капиляри и изглежда по-розова, това би могло да означава заболяване на капилярите или високо кръвно налягане.

Косата също може да бъде индикатор  за много заболявания  и да покаже кои органи имат нужда от помощ. Прекаленото окапване обикновено означава  нарушена работа на ендокринната система или отконения в дейността  на жлъчния мехур и черния дроб. Този проблем може да се прояви и при преживян стрес или психични проблеми. Пърхотът много често е израз на нарушена работа на стомашно-чревния тракт, а не просто боледуване на кожата на главата. Косата става по-суха и чуплива при  анемия, невроза и някои заболявания на бъбреците.  Ранното побеляване, ако  не е по наследство, може да има връзка с  нарушения при кръвообразуването.

Специалистите по тибетска медицина поставят диагноза, като задължително  взимат предвид  лицето. В Корея и Китай съдят по чертите на лицето за състоянието на сърдечно-съдовата система. Специалистите  твърдят, че трябва да се следят:
- дълбоките и удължени бръчки между носа и устните - те показват повишено натоварване на сърцето и органите на кръвообращението,
- бледността на устните или посиняването им - това обикновено означава сърдечна недостатъчност,
- многото капиляри  около скулите и  носа обикновено са сигнал за проблеми с черния дроб и  при съсирването на кръвта,
- пигментация на лицето може да означава проблем  с надбъбречните жлези,
-  торбичките под очите, особено, ако се появяват сутрин,  са признак на заболяване на бъбреците.

В Америка дори вече има специални компютри, които анализират чертите на лицето и изготвят схема, която съдържа 48 пункта.

Ноктите на ръцете  също могат да бъдат  белег за правилно диагностициране. Чупливостта  на ноктите означава липса на  витамини, желязо и калций. Вълнообразната
структура на нокътя често е  проява на липса на магнезий. Ако нокътят на палеца е много изпъкнал, удебелен и  по-голям от останалите, би могло да се мисли за белодробно заболяване.

Всички заболявания се отразяват на кожата. Червените петна понякога означават възпалителен процес или по-голямо количество хемоглобин. Ако кожата е много суха, това би могло да  означава  недостиг на витамини или някаква алергична реакция. Недостатъчната  функция на щитовидната жлеза може също да доведе до сухота на кожата. Белите петна са симптом на витилиго. Сърбежът може да е признак на алергия, а гнойните пъпки за признак на хормонални смущения. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия