Всички сме наясно, че мозъкът не е мускул, но, ако не се тренира постоянно, той може да атрофира точно като мускулите, оставени без работа. Това е доказано от специалисти по неврофизиология и психология след многобройни експерименти.

Днешните мислещи хора доста се различават от  първите хора по Земята, въпреки че, в т. нар. подкорова зона,  има центрове на примитивни реакции на заобикалящия ни свят, които  се включват  в екстремални ситуации и, които е притежавал древният човек преди хилядолетия.

Все пак еволюцията е дала своя резултат и сега ние можем да създаваме високи технологии. От друга страна обаче, мозъкът ни започва да работи  автоматично, а  тази рутина може да ни изиграе лоша шега. Ако не караме мозъка да  се труди, с годините възможностите му все повече ще намаляват.

В психологията обаче,  съществуват специални упражнения, нещо като ‘гимнастика’ за мозъка. Те са напълно подходящи за активизацията на мозъчните клетки и запазването на висока работоспособност в течение да години.

Много  важно е да се развиват всички сетива. Ако сте десняк, постарайте се да се опитате да извършвате повече действия с лявата ръка  и обратно, ако сте левак - с дясната. Колкото повече неща се научите да правите с недоминиращата ръка, толкова повече ще се развиват новите нервни  връзки в мозъчните клетки.

Друго нещо, което можете да правите е, да се къпете със затворени очи. Така се опитвайте да вземете сапуна, шампоана, да намерите крановете...

Четете на глас по-често.  По този начин се активизират  нервните връзки между мозъка, слуха и речта.

Учете текстове или стихове наизуст, а после се опитвайте да  ги повтаряте.

Опитайте се да избегнете рутината в живота си. Избирайте различни маршрути по пътя до магазина, училище, работа или разходка  Запознавайте се с нови хора, които  живеят и мислят различно от вас, посещавайте театри, музеи и изложби..

От време на време правете реорганизация в дома. Като поставяте вещите на различни места, това ще бъде всеки път нова задача за мозъка. Сменете местата на дрехите в  гардероба. Така,  в началото, няма да може да намирате нещата си автоматично и  ще е нужно малко време  мозъкът да поработи, за да си спомни за промените.

Опитайте се да усвоявате нови видове дейност - учете чужди езици, изучете нови възможности на компютъра... Важното е да давате  на мозъка работа.

Според психолозите, всичко описано е много подходящо, за да се размърда мозъка.
Така че,  тренирайте мозъка и той ще ви се отплати.
Автор: Тони