Яжте повече зеленчуци

Защо зеленчуците са по-полезни от плодовете? Всъщност всички плодове имат високо ниво на триглицериди. А те, както и холестеролът, повишават риска от развитие на атеросклероза, а с това и на инфракт и инсулт. Консумацията на плодове не те кара да

2010-11-05 10:33:10
Яжте повече зеленчуци
Защо зеленчуците са по-полезни от плодовете? Всъщност всички плодове имат високо ниво на триглицериди. А те, както и холестеролът, повишават риска от развитие на атеросклероза, а с това и на инфракт и инсулт.

Консумацията на плодове не те кара да се чувстваш преял, а напротив, колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде. В една порция банан, например, се съдържат 300 килокалории.

И това не е всичко, учените са установили, че плодовете могат да повишат и кръвното налягане. Те провели изследване с участието на 4500 души и изяснили, че 74 г фруктоза  на ден /това са 10 ябълки или 3 големи чаши ябълков сок/  с 87 процента повишават риска от развитие на хипертония.

Срещу употребата на такива продукти са се опълчили и стоматолозите. Крушите, ябълките и портокалите, според учените, са способни да предизвикат кариес, защото по зъбите след     яденето им остават частички от плода, служещи като хранителна среда за размножаването на бактерии.

За разлика от плодовете, при зеленчуците тези недостатъци отсъстват.  Затова специалистите препоръчват в дневното меню да има повече зеленчуци. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия