Някои грешки при лечението на депресията

Вече сме  в сезона на депресиите. Дали  могат да се преодолеят лошите мисли и повишената агресивност? Много често хората  обръщат повече внимание на физическото си състояние, а не толкова на психичните симптоми, които  всъщн

2010-10-23 18:00:19
Някои грешки при лечението на депресията
Вече сме  в сезона на депресиите. Дали  могат да се преодолеят лошите мисли и повишената агресивност?

Много често хората  обръщат повече внимание на физическото си състояние, а не толкова на психичните симптоми, които  всъщност  показват, че нещо не е наред.

При самолечението  на депресията се правят много грешки. Специалистите ги обединяват в няколко  основни групи. Ако  успеете да не ги допускате, ще успеете да се преборите с това заболяване.

- Много хора смятат, че депресията е нещо обичайно, че това не е болест, а просто лошо настроение и не са нужни мерки за лечение.  Истината обаче е, че депресията си е едно сериозно заболяване, понякога и с фатален изход.  Когато е в лека форма,  човек може да се справи и сам, но  при по-тежките състояния без лечение не може да  мине, защото има опасност депресията да прерасне в по-тежко заболяване като маниакално- депресивна психоза, например.

- Много често околните смятат, че ако страдаш от депресия, значи  си психар и мястото ти е в болницата. Депресията не е срамна болест и не е нужно човек да се притеснява, ако е болен от нея. Дори и да се наложи хоспитализиране, в случай на хронична депресия, лечението става в санаториум, а не в психодиспансер, а в болничния лист не се записва диагнозата.

- Говори се, че депресията преследва цял живот. Въобще не е задължително тя да стане хронична. При адекватно лечение, за болестта може да се забрави и то завинаги.

- Повечето хора смятат, че антидепресантите са вредни за здравето. Вярно е, че при приемането им е възможно да се появят странични явления. Те могат да предизвикат главоболие, сънливост... Това обаче, може да се случи и без употребата на антидепресанти. Освен това, техните  странични ефекти отзвучават  след като приключи курса на лечение.

- Говори се, че антидепресантите  предизвикват зависимост. Всъщност нито по-старите поколения, нито по-съвременните водят до физиологическа зависимост.

- Някои пациенти  смятат, че сами могат да си изберат лекарството.  Известно е, че повечето медикаменти се продават с рецепта, но също така е ясно, че и рецепта, и лекарства могат да се намерят  винаги.  Последствията от самолечението обаче,   могат да са различни, а шансовете за  помощ - минимални.  Антидепресантите  са силно действащи вещества, затова лекарят ги предписва индивидуално , според случая, а особено важна е дозировката.

- Пациентите смятат, че антидепресантите могат да се прекъснат  по всяко време, особено при намаляване на симптомите на депресията. Спирането им по собствено желание е противопоказно, това трябва да стане пак под лекарски контрол.

-  Антидепресантите са най-доброто средство за лечение на депресията? Разбира се, те са химия, а всяка химия може да бъде вредна. Затова всичко това трябва да го реши  специалист,  след консултация.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия