Внимание - гъбички!

Отивате на почивка  в хотел или хижа?  Обичате да ходите да плувате   в басейн или си падате по СПА процедурите? Всичко това е чудесно, но може да  бъде придружено с нещо много досадно - гъбички. Това разбира се, съвсем не

2010-10-02 22:47:07
Внимание - гъбички!
Отивате на почивка  в хотел или хижа?  Обичате да ходите да плувате   в басейн или си падате по СПА процедурите?

Всичко това е чудесно, но може да  бъде придружено с нещо много досадно - гъбички. Това разбира се, съвсем не значи , че трябва да се лишите от горните удоволствия, но ... бъдете внимателни!

Когато отивате в хотел или хижа, вие знаете, че там ще престоите седмица или две, но  това не е вашият дом. По тази причина не може да разчитате, че всичко ще бъде идеално  изчистено и дезинфекцирано. Затова не ходете боси по мокети, килими и паркет, както и по плочките на банята. Носете си джапанки и чехли.

Когато отивате да плувате в басейн, трябва да знаете, че плочките  около него, душ-кабините, стълбичките, както и дървените скари за стъпване,  са идеален развъдник на гъбички, които се чувстват добре и се размножават на влажни   и топли места.  И тук не трябва да ходите боси.

Знаете ли, че кракът, който е поразен от гъбички се нарича ‘атлетическо стъпало”? Това е така, защото при хора, които посещават спортни зали, гъбичките се срещат 40 процента по-често.

Освен жените, вече и мъжете посещават салони за красота, педикюр и маникюр.  Инструментите за тези две процедури трябва задължително да се   подлагат на четиристепенна стерилизация. Но ако това не се направи както трябва, опасността от зараза остава, защото гъбичките  умират в дезинфекционния разтвор, но спорите им остават.

И все пак, установено е, че едни хора хващат гъбички по-лесно, а други -  никога. Тук голяма роля играят защитните сили на организма. Ако  често хващате хрема или пък имате хронично заболяване, има по-голяма вероятност да хванете и гъбички.  Любопитно е, че спорите на гъбичките може дълго време да останат върху кожата и ноктите, но щом имунитетът се понижи, гъбичките се развиват моментално.

От гъбички много по-често страдат хора, чиито крака силно се потят. Потта разяжда кожата и ‘агресорите’ веднага се наместват в цепнатините.

Най-честите симптоми на гъбичките са  потъмняването на ноктите, удебеляване, чупене. Кожата между пръстите пък става груба, започва да се люспи и сърби, появяват се трудно зарастващи пукнатини.

Едно  от най-важните правила,  за да предотвратите  досадното заболяване е никога да не носите чужди обувки. Когато сте на басейн, СПА или подобни места, най-добре е да носите пластмасови обувки, защото в тях гъбичките  се завъждат най-трудно. Мажете стъпалата си със специални кремове преди и след посещение на съмнителни места, не носете  и изкуствени чорапи, защото те  запарват краката и ги карат да се потят. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия