За добър сън, забравете черните мисли

Вероятно ви се е случвало да сте уморени, обаче да не можете да заспите през цялата нощ -  въртите в леглото, но сънят не идва. А когато най-после заспите, часовникът , като че ли след миг  звънва и трябва да ставате. Започвате деня измо

2010-09-19 22:33:34
За добър сън, забравете черните мисли
Вероятно ви се е случвало да сте уморени, обаче да не можете да заспите през цялата нощ -  въртите в леглото, но сънят не идва. А когато най-после заспите, часовникът , като че ли след миг  звънва и трябва да ставате. Започвате деня изморени, а когато  дойде вечерта, се повтаря същата история.

Най-често безсънието се дължи на прекалена нервност и притеснения през деня.  Вълненията от преживяното могат да ви държат будни дълго време. За да спите спокойно, забравете черните мисли.  А ето  още какво ще помогне, за да спите спокойно:

- Шест часа преди сън не трябва да пиете кафе, а се опитайте и да не ядете  два часа преди това.

- Не  работете в леглото - много хора лягат с купища листове или с лаптопа в леглото и така натоварват съзнанието си.  Направете леглото територия само за приятни, отпускащи емоции.

- Не се преуморявайте през деня. Ако се натоварвате психически и физически, трудно ще заспите  дълбоко през нощта.

- Вечерният душ или вана са задължителни за добрия сън , защото топлата вода разтоварва и приспива.

- Чистият въздух е особено важен за пълноценен сън и почивка на мозъка.

- Нормалната температура в стаята е особено важна.  Много хора спят на топло , затрупани с одеала.  Прекалената топлина ще ви накара да се събуждате през цялата нощ.  Другата крайност пък, студената стая, също не е подходяща, тъй като тялото хаби енергия, за  да се стопли и така не си почивате пълноценно. Най-добрата температура в спалнята е около 20 градуса.

- Не  се въртете прекалено, ако не успеете да заспите 30 минути след лягане. По-добре почетете книга или сменете леглото.

- Спете на удобен матрак и подходяща възглавница. Вложете средства в леглото си, защото  там прекарвате 1/3 от живота си .

- Разходка и секс  преди  да заспите  също гарантират добър сън.  По този начин се разтоварвате психически и физически.

Но най-важно е преди да заспите да забравите черните мисли и притеснения - утрото ще е по-мъдро от вечерта. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия