Ягодите - чудо на природата

Според  японците,  ягодата е символ на любовта, както и розата. Японска легенда дори гласи, че ако ви попадне двойна ягода, трябва да я разделите на  две и с едната половинка да почерпите избраника си - тогава взаимната любов и щас

2010-09-13 14:37:33
Ягодите - чудо на природата
Според  японците,  ягодата е символ на любовта, както и розата. Японска легенда дори гласи, че ако ви попадне двойна ягода, трябва да я разделите на  две и с едната половинка да почерпите избраника си - тогава взаимната любов и щастие са гарантирани.

От научна гледа точка пък в ягодите се съдържат  най-полезните за организма вещества - ендорфините, които подобряват настроението и изострят чувствата.

Специалистите смятат, че е много добре денят ни да започва с ягоди. Ягодата нормализира обмяната на веществата, тя помага и при безсъние.  Ако вместо вечеря се изядат половин килограм ягоди, сънят е  спокоен , а и теглото намалява, защото  вкусният плод забавя усвояването на въглехидратите.

Ягодите съдържат много полезни витамини и микроелементи. По количество на витамин С те изпреварват дори цитрусовите плодове, а съдържащият се  в тях калий напълно се  усвоява от организма.  Ягодите съдържат и много желязо, което пък ги прави незаменима храна за бременните.  Те са богати на магнезий и мед, които  стимулират създаването на колаген, необходим на кожата.

Ягодите са много полезни и за имунната система. Те потискат развитието на грипните вируси и ускоряват лечението на хремата и болките в гърлото.  Ягодите са полезни и при диабет, защото имат понижаващо  кръвната захар действие.

Много внимателни,  обаче, трябва да бъдете,  ако страдате от алергия, защото ягодите могат да бъдат доста силен алерген. За да се намали рискът от реакция, добре е червеният плод да се консумира с кисело мляко или сметана, тъй като млечните продукти неутрализират  донякъде действието на алергените.

Сезонът на ягодите не е продължителен, но те са полезни във всякакъв вид - пресни, консервирани или замразени. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия