Ученическата раница

Тази година асоциация “Активни потребители” предупреждава  родителите и учениците да внимават при избора  на раница за училище. Ученическата раница се явява тежко бреме за учениците, както в прекия, така и преносния смисъл

2010-09-11 17:22:54
Ученическата раница
Тази година асоциация “Активни потребители” предупреждава  родителите и учениците да внимават при избора  на раница за училище.

Ученическата раница се явява тежко бреме за учениците, както в прекия, така и преносния смисъл, а ако родителите не изберат подходящия модел, тя се превръща в истински камък  на гърба на ученика.

Обикновено потребителите гледат външния вид на раницата и цената, а всъщност специално внимание трябва да се обръща на модела.  По този начин се избягват рискове за здравето на ученика.

Най-добрият модел раница е тази, която се носи на двете рамена.  Тя не трябва да е по-широка от раменете , да стърчи над тях, или пък да пада под кръста.  Много важно значение има  тежестта при пълно състояние - тя трябва да бъде максимум 10 процента от теглото на ученика.

Добре е ученическата чанта да  има светлоотразителни елементи.  Това помага на шофьорите  да забелязват детето отдалече, дори и при слънчево време.

На пазара има и други модели раници - които се носят само на едното рамо, раници за едно рамо, но  с прехвърляне през врата, ученически чанти на колелца, които се теглят ...

Най-опасни за здравето на учениците са тези за едно рамо, защото частичното   силно натоварване води до болки и изкривявания.     
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия