Ужилванията от насекоми са опасни

През лятото ужилванията от оси и пчели е много опасно, защото отровата им е силна през топлите дни. При някои  хора ужилванията преминават сравнително  бързо и без последици, но при други може да се стигне до сериозни, дори животозастра

2010-09-06 16:08:25
Ужилванията от насекоми са опасни
През лятото ужилванията от оси и пчели е много опасно, защото отровата им е силна през топлите дни. При някои  хора ужилванията преминават сравнително  бързо и без последици, но при други може да се стигне до сериозни, дори животозастрашаващи последици.

Жилото на пчелата е назъбено и се отскубва от коремчето й заедно с отровните жлези, които вкарват секрет в раната. Отровите на пчелата и осата са с различен химически състав, като е по-вероятно човек да получи алергична реакция от ужилването на пчелата. Опасността от ужилване на оса е по-малка, но пък отровата предизвиква по-силна болка.

И двата вида насекоми обичат захарите и се хранят с тях. Затова особено опасно е , когато  насекомите са кацнали на ръба на чашата с безалкохолно, например. Без да иска, човек може да вкара насекома с устата си и в такъв случай отокът може да спре дори дишането.

Признаците на ужилването са болка, оток и зачервяване.

Ако ви ужили оса, пчела или стършел, следвайте следните съвети:

Пчелата оставя след ужилване жилото, прикрепено към торбичката с отрова. Не се опитвайте да ги издърпвате, защото така ще изпусне повече отрова. Изстържете внимателно жилото, като използвате тъп предмет - може и  с нокътя на пръста. Измийте внимателно мястото със сапун и вода - това трябва да правите всеки ден, докато  мястото заздравее. Поставете за няколко минути студен компрес върху мястото  или лед, увит в кърпа. Смесете сода за хляб и вода и нанесете кашата върху мястото за 15-20 минути. Ако болката е много силна, вземе обезболяващо.

Задължително потърсете  медицинска помощ след ужилването, ако то е в устата или носа, тъй като отокът може да блокира дишането. Потърсете лекар и , ако  забележите подуване, промяна в дишането, стягагне в гърлото или гърдите, замаяност, обрив, прилошаване, гадене и повръщане.

За да намалите рискът от ужилване, носете по възможност светли дрехи, защото тъмните привличат повече насекомите. Избягвайте силните аромати - сапуни, дезодоранти, особено с мирис на банан. Носете чисти дрехи и се  къпете редовно - миризмата на пот ядосва  жилещите насекоми. Не размахвайте ръце, защото това може да накара  насекомото да ви ужили. Ако насекомо влезе в колата ви, спрете бавно, отворете прозорците и изчакайте, докато излезе, без да се опитвате да го гоните Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия