Какво не знаем за белтъчините?

Жените често недооценяват ролята на белтъчините в менюто си. Животинските се усвояват по-добре от растителните, а нормата зависи от възрастта, пола и нивото на физическа активност.  Някои дори съзнателно се отказват от пилешко и телешко

2010-09-05 00:55:16
Какво не знаем за белтъчините?
Жените често недооценяват ролята на белтъчините в менюто си. Животинските се усвояват по-добре от растителните, а нормата зависи от възрастта, пола и нивото на физическа активност.

 Някои дори съзнателно се отказват от пилешко и телешко, защото свързват тези продукти само с нарастване на мускулната маса. А от белтъчини са изградени всички органи и тъкани на организма, всяка клетка.  Те влизат в състава на ферментите и хормоните, пренасят кислорода в клетките, изнасят отпадъците от обмяната, осъществяват всички защитни функции.

Белтъците се разрушават безвъзвратно, а за синтеза на нови са необходими аминокиселини, които получаваме с храната.    

В условията на пълен покой и глад за 24 часа губим минимум 30 грама белтъчини. Затова запасите трябва да се попълват непрекъснато. В противен случай организмът задейства собствените си депа и посяга към най-достъпните  - в мускулите, черния дроб и кръвната плазма.  И вместо да отслабваме, ние се разболяваме и губим свежестта на  кожата си.

Какво представляват тези 30 г.?Това е чист белтък, а не теглото на продукта. В  100 гр. пилешко, например, се съдържат 20-22 г. белтък.

Потребностите от тази  храна зависят и от възрастта, пола и физическата активност. Жените обикновено имат нужда от 0,8-1 г белтъчини на килограм тегло, но ако се занимават редовно с фитнес  те  нарастват до 1,5 на килограм тегло. В дневното меню това вещество трябва да заема около 11-12 процента от общото количество на калориите.

Белтъчините са необходими, но трябва да ги подбираме правилно, ако искаме да останем стройни. Например, в месните продукти,  се съдържат незаменими аминокиселини, които организмът ни не може да произвежда сам. Тези в млечните продукти и в яйцата се усвояват най-добре , същото се отнася и за пилешкото, рибата и телешкото.

Всички растителни белтъчини в една или друга степен са непълноценни. Изключение прави само соята, но и тя не е в състояние напълно да замени животинските белтъчини. Най-полезни са бобовите култури, царевицата, пълнозърнестите храни.

Ето и няколко основни правила за съчетанието на храните.

- Не изяждайте цялата дневна норма на един път. Стомахът ни не е в състояние да преработи повече от 30 г белтъчини наведнъж.
- Комбинирайте ги със зеленчуци и сложни въглехидрати. Доказано е, че така белтъчините се  усвояват по-добре.
- Употребявани самостоятелно, белтъчините разрушават белтъчните запаси в организма.
- Ако увеличите употребата на белтъчини, трябва да увеличите и приема на вода. В противен случай може да възникне обезводняване на организма.

А ето и продуктите, които съдържат най-голямо количество пълноценни лесноусвоими белтъчини при сравнително ниско на мазнини.

За 100 гр.
------------

пилешки гърди    22 г.
пилешко бутче     22 г.
/без кожа/
риба тон               18 г.
яйце                      7.5 г.
твърдо сирене      28
бяло сирене          20
царевица               24
фъстъци                27
бял боб                 23
кисело мляко         3
- Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия