Опасните Е-та

Всички обичаме да се разхладим с розов сладолед, студено плодово мляко , ‘натурален’ сок от червен грейпфрут...Особено в жегата, не можем да устоим на тези изкушения. И колкото по-червен е сокът, смятаме, че е по-здравословен. И докат

2010-08-29 17:31:16
Опасните Е-та
Всички обичаме да се разхладим с розов сладолед, студено плодово мляко , ‘натурален’ сок от червен грейпфрут...Особено в жегата, не можем да устоим на тези изкушения. И колкото по-червен е сокът, смятаме, че е по-здравословен. И докато си го пийваме с удоволствие, въобще нямаме никаква представа какво всъщност поглъщаме.

Обикновено на етикетите на продуктите  има кодове,  обозначени с буквата “Е”.   Зад тези Е-та  понякога се крият рискови за здравето вещества.   

На етикетите на плодовите напитки, млека и близалки, има изписано Е 120.По този начин се обозначава  карминът, който се използва в хранителната индустрия  и обагря  продуктите в розов или червен цвят.

Карминът обаче  може да бъде и опасен. Той обикновено се приготвя чрез варене на предварително изсушени насекоми. След това сместа се третира с химикали, за да се получи утайка, която се използва за оцветител.

В други случаи към  тази смес от насекоми се добавя туткал, желатин и яйчен жълтък.
Явно тези насекоми са ядливи, защото този оцветител е разрешен в България и в Европейския съюз.  Специалистите обаче  са установили, че този оцветител води до хиперактивност при децата.

Оцветителят Е122 пък  се прави от въглищен катран. Проблемът  тук е , че той предизвиква астма.  Оцветител Е 123 също може да предизвика астма , екзема и хиперактивност, а Е 110, който се получава по синтетичен път, може да предизвика гадене , повръщане и дори тумори в бъбреците. Той вече  е забранен в Норвегия.

Оцветителите се смятат за едни от най-вредните хранителни добавки. Според специалистите, задължително производителите трябва да  посочват на етикетите
за кого не са препоръчителни определени  хранителни продукти, които се предлагат в магазинната мрежа. У нас проблем е и това, че все още има разрешени Е-добавки, които отдавна  са забранени в по-развитите страни. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия