Как да се справим в безсънието?

Всеки пети човек по света страда от безсъние, а автомобилните катастрофи, които са причинени от задрямване на волана, са на второ място  по брой сред пътнотранспортните произшествия. Причините за нарушенията в съня са много и от най-разл

2010-08-26 22:56:56
Как да се справим в безсънието?
Всеки пети човек по света страда от безсъние, а автомобилните катастрофи, които са причинени от задрямване на волана, са на второ място  по брой сред пътнотранспортните произшествия.

Причините за нарушенията в съня са много и от най-различно естество.  Досега обаче, няма еднозначен отговор на въпроса по колко часа трябва да се спи. Единственият верен показател е , да се чувстваме   отпочинали и бодри.

Най-често причина за безсънието е стресът.  Последствията са  сърцебиене, загуба на апетит, нервност, раздразнителност, разсеяност и трудно съсредоточаване. Ако някой си мисли, че може  да навакса часовете на бодърстване, опасно се заблуждава.

Хроничното недоспиване  увеличава многократно опасността от рязко понижаване на защитните сили на организма. Объркването на биоритмите, от друга страна,  допълнително покачва нивото на хормоните на стреса, кръвното налягане, което може пък да стане причина за  инсулт или инфаркт.

При хората, които спят по-малко от  6 часа, рискът от възникването на сърдечни болести се увеличава два пъти - влошава се координацията на движенията, скоростта на реакциите и вземането на решения.

Упоритото постоянно  безсъние в млада възраст е причина за бързото стареене на тъканите, защото по време на сън се изработва хормонът на растежа, за който се счита, че е в основата на механизма за самовъзстановяване  на организма.  Именно през нощта се натрупват 70 % от денонощното количество мелатонин, което ни предпазва от онкологични заболявания.  Изработването на този хормон нараства в сумрачната част на деня и достига максимума си от 0 до 4 часа сутринта.  Вече е доказано, че работа “нощна смяна”  увеличава риска от рак с цели 60 %.

Как да се справим с безсънието, ако то не е предизвикано от хронично заболяване?

Последното хранене трябва да бъде 3-4 часа преди лягане, без силни подправки. Не се препоръчват ободряващи напитки и алкохол. Не стойте до късно пред компютъра или телевизора. Разходката преди сън помага да се отпуснете и, приятно уморени, бързо да заспите. Проветрявайте добре спалнята преди лягане. И, разбира се, леглото  ви трябва да е удобно.  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия