Апетитът и от какво зависи той

От какво зависи апетитът? “Виновни” за това са някои микроелементи, едни от които повишават апетита, а други по потискат... Хромът е необходим за усвояване на глюкозата  и увеличава чувствителността  на организма към инсули

2010-08-22 16:38:17
Апетитът и от какво зависи той
От какво зависи апетитът? “Виновни” за това са някои микроелементи, едни от които повишават апетита, а други по потискат...

Хромът е необходим за усвояване на глюкозата  и увеличава чувствителността  на организма към инсулина.  Ако този фермент  не достига, нивото на захарта в кръвта пада, клетките не получават достатъчно енергия. Резултатът e  желание да ядем сладко. И колкото повече сладкиши поглщаме, толкова по-голяма е нуждата  от инсулин и хром. Така кръгът се затваря..

Хромът се съдържа преди всичко в дрождите, говеждия черен дроб и бялото брашно. При интензивна  обработка обаче, той губи  биологическата си ценност. Затова е по-добре да се ядат сурови продукти, които съдържат хром - зеленият лук, доматите, пресният грах.

Недостигът на йод  предизвиква промени в работата на щитовидната жлеза - количеството на изработваните от нея хормони се понижава. За да компенсира загубата, се активира хипофизата и така човек започва да слабее, въпреки че апетитът се повишава. В повечето  случаи това изисква лекарска намеса. За да се навакса липсващият йод, е необходимо в менюто да се включат повече морски дарове, особено скариди и риба треска.Ако сърцето и бъбреците  са здрави, може да се употребява йодирана сол.

Ако цинкът не достига, тогава вкусът се притъпява и храната изглежда безвкусна. От растителните продукти,  най-богати на цинк са тиквените семки и орехите. Двеста грама от тях могат да осигурят дневната норма от този микроелемент. Ако обаче прекалявате с кафето и силния чай, цинкът се извежда от организма.

Ако в организма  има недостиг на желязо, това го кара да изпитва кислороден глад и всички клетки преминават на “икономичен режим” на работа. Стомахът е принуден да изразходва по-малко енергия за преработването на храната и апетитът рязко спада.
Най-много желязо се съдържа в телешкия и пилешкия черен дроб.  Витамин С  пък подпомага  за усвояването на желязото, затова местните ястия трябва да бъдат  съчетани със зеленчуци, които са източници на аскорбинова киселина: лапад, зеле, целина и чушки. Кафето, чаят и млякото пък  обратно, те пречат на усвояването на желязото.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия