Летният хит - е-велoсипедите

Все по модно става карането на колело. То отдавна е признато за един от най-евтините и удобни начини за придвижване в Европа, а напоследък тази идея започва да си пробива път и у нас. Според едно проучване в Англия, 46 процента от притежатели

2010-08-17 14:23:14
Летният хит - е-велoсипедите
Все по модно става карането на колело. То отдавна е признато за един от най-евтините и удобни начини за придвижване в Европа, а напоследък тази идея започва да си пробива път и у нас.

Според едно проучване в Англия, 46 процента от притежателите на обикновени колела ги използват един до два пъти седмично, а още 30 процента - веднъж на две седмици, а дори и по-рядко. За сметка на това обаче, хората които имат електрически колела ги карат поне веднъж дневно, а 81 процента - поне веднъж седмично.  Така че, е-велосипедите  влизат в употреба много по често от обикновените.

Е-колелата са много по-удобни.  Защото има разлика , ако човек  изкачва  стръмен баир като натиска педалите, а съвсем друго е това да става в помощта на електрическото моторче.

Едно от предимствата  на е-колелото е това, че човекът, който го кара не се поти. А това е особено важно, когато някой отива на работа или на важна среща.

С е-велосипедите се пести енергия - те консумират  около 100 пъти по-малко  от автомобил. Можем да ги сравним със 100-ватова крушка, която свети в продължение на 12 часа - това е достатъчно количество   енергия, за да се придвижите от 32 до 64 км.

С  едно пълно зареждане на батерията  могат да се изминат между 50 и  110 км, което никак не е малко. А пък зареждането  на батерията е  елементарно  -  достатъчно е да намерите контакт и да  я включите.

Скоростта на тези велосипеди никак не е за подценяване. Докато обикновените колела развиват скорост около десетина километра, електрическите ви позволяват да се движите два пъти по-бързо. Вярно, че скоростта не е като на автомобил, но пък при тежък трафик колите също се движат бавно в градски условия, а велосипедът е по-маневрен.

Освен, че се пести бензин,  с е-велосипед се икономисват и много други неща - застраховки, данъци, паркинг, документ за правоуправление...А и  опазването на природата не е на последно място - няма замърсяване   с изгорели газове. Движите се безшумно, много по-тихо от мотопедитe и скутерите. След края на живота на батерията, тя може да се рециклира.

И нещо важно - винаги, когато поискате, само с едно движение, можете да превключите на обикновен режим , да натиснете педалите и да си направите  освежаваща разходка. 
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия