Внимателно със слънцето през лятото!

Вече сме в разгара на лятото и летните отпуски. Много  е важно да се замислим и да не позволим освен положителните емоции, да  си докараме  и неприятни проблеми по време на почивката. А причина за тях може да бъде  слънцето, чи

2010-06-28 13:48:28
Внимателно със слънцето през лятото!
Вече сме в разгара на лятото и летните отпуски. Много  е важно да се замислим и да не позволим освен положителните емоции, да  си докараме  и неприятни проблеми по време на почивката. А причина за тях може да бъде  слънцето, чиято активност се увеличава все повече напоследък.

Ултравиолетовите лъчи  са полезни, но в малки дози, те способстват за изработването на витамин D, който е жизненоважен, особено в детска възраст.

Когато обаче дозата на ултравиолетовите лъчи се превиши, могат да настъпят сериозни увреждания.

Слънчевото изгаряне е много неприятно, но  сравнително най-безобидно последствие от слънчевите лъчи. Наистина опасният враг, който ни дебне при излагане на слънце, е ракът.

Не може да се каже, че преките слънчеви лъчи провокират рака, но хора, които са имали или имат някакви проблеми в новообразувания, вкл. и доброкачествени, не трябва да се показват въобще на слънце. Дори абсолютно здрав човек, при излагане дълго време на слънце, може да си докара меланома, т.е., рак на кожата.

За много светлите хора, изгарянето може да започне след 10-тата минута от излагането на слънце. Дори и по-тъмните започват да изгарят след 40 минути  прекарани под преките слънчеви лъчи без защита.

Учените са установили, че от ултравиолетовите лъчи не могат да ни спасят нито облаците, нито сянката на чадъра  и  шапката. Пясъкът пък, на който седите, отразява 20 процента от слънчевите лъчи.

Затова, когато сте на плаж или пък на планина, използвайте слънцезащитна козметика и никога не нарушавайте златните правила за здравословен загар. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия