Манията да бодем тялото си не е от вчера

Думата "пиърсинг"  е английска и означава пробождане, продупчване, пронизване. Още от древни времена хората са пробивали тялото си с халки или други накити, заради тяхното влияние върху енергийните потоци в организма. Предците

2010-06-24 15:55:57
Манията да бодем тялото си не е от  вчера
Думата "пиърсинг"  е английска и означава пробождане, продупчване, пронизване.


Още от древни времена хората са пробивали тялото си с халки или други накити, заради тяхното влияние върху енергийните потоци в организма. Предците ни са поставяли накити около естествените отвори на тялото и го правели не от желание да бъдат красиви, а за да попречат  на злите сили  и отрицателните енергии да проникнат в организма.



Най-разпространената и традиционна форма на пиърсинг са обеците.  Повечето примитивни племена вярвали, че демоните влизат в тялото през ухото и обеците били важен защитен талисман.


Те обаче са имали и социално-информационна функция. В древен Рим ги носели само мъжете роби. Славяните пък по вида им познавали коя жена е девица и коя - омъжена.


В миналото, моряци и войници са слагали обеца на едното си ухо. Те смятали, че това подобрява зрението. И действително, в иглотерапията, точката на зрението е върху меката част на ухото.


Пиърсингът на носа е най-често срещаният белег на войнстващите народи. Правели го с животински зъб, понякога и с кост от убит  враг. Колкото по-голямо било украшението, толкова по страховит бил войнът. Това е любимият накит на  ацтеки, маи и инки. Съвременните индианци поставят между ноздрите си златна халка, а почти същото украшение се среща и в Тибет.


Поставянето на украшения на езика е било традиция за много племена в Централна и Северна Америка. Шаманите си пробивали езика по време на своите ритуали, за да могат да променят съзнанието си и да влязат във връзка с висшите сили. Според иглотерапевтите на върха на езика се намира точката, която командва кръговата циркулация на енергията в тялото и от нея зависи качеството на съня.


Пиърсингът на пъпа обаче не е присъщ на  културите от миналото. Той е съвременно изобретение  и, според законите на източната медицина, не бива да се прави. В тази зона се намира енергийната точка, която управлява жизненоважни функции на тялото.  Според китайските лечители , мъжете не бива да си пробиват  и зърната на гърдите.


Що се отнася до пиърсинга на устните, то той оказва влияние върху цялата  храносмилателна система, а този на веждите засяга всички точки, отговорни за психическото състояние на човек.  Халката, поставена там, може да доведе до тежки депресии.
 

  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия