Умствена преумора и как да се справим с нея

Различните хронични заболявания, ендокринните нарушения и депресията могат да повлияят на умствената трудоспособност. Кофеинът е най-разпространеният стимулатор за активиране на мозъка, но пък голямата доза кафе може да предизвика повишена нервна

2010-06-22 19:46:16
 Умствена преумора и как да се справим с нея
Различните хронични заболявания, ендокринните нарушения и депресията могат да повлияят на умствената трудоспособност. Кофеинът е най-разпространеният стимулатор за активиране на мозъка, но пък голямата доза кафе може да предизвика повишена нервна възбуда и неспособност за съсредоточаване.


От вродените особености на централната нервна система  и от количеството на постъпилите към  мозъка хранителни вещества зависи  способността за обработване на информацията.  Затова най-елементарният начин за борба с умствената преумора е да се осигури на мозъка подходяща храна  и то в достатъчно количество.


Лев Толстой се е хвалил, че може да работи дълго на бюрото си, а след това да излезе и да коси с часове, без да почувства нито физическа, нито умствена умора. Той е организирал правилно своя отдих чрез редуване на умствено и физическо натоварване.



Затова трябва да се знае, че след всеки час умствена работа е необходимо да се прави 10-минутна почивка. Разбира се, ние невинаги можем да си позволим това. А и при всяка свободна минута, предпочитаме да седнем пред телевизора или компютъра, вместо да направим няколко упражнения или  малка разходка.


Ако "включваме" мозъка рано сутринта и го "изключваме" късно вечер, настъпването на преумората е неизбежно. Преумореният мозък ще започне да прави все повече грешки, а отстраняването им ще ни струва  сили и време.


Работата трябва да бъде правилно разпределена, задължително с възможности за отдих. Тя  не трябва да пречи  и на нощния сън.


Всички предлагани препарати-хранителни добавки за борба с умствената преумора  притежават един недостатък - те не са изучени достатъчно добре. За разлика от медикаментите, които трябва да имат сертификат за ефективност, безопасност, противопоказания и странични ефекти, хранителните добавки се продават само с хигиенен сертификат. Затова те могат да помогнат, могат и да не помогнат, но могат и да навредят.


В случай на продължителна умствена работа,  не трябва да се злоупотребява с кафето, защото в големи дози то влияе отрицателно на сърдечно-съдовата система и може да предизвика зависимост.


По-добре е да се обърнем към растения с добре изучено действие - женшен, аралия, лимонник. Те тонизират, повишават умствената и физическа работоспособност и влияят благотворно на имунитета.


А след усилена работа и почивката трябва да бъде усилена. Трябва да се смени обстановката, да се излезе от града, да се отиде на екскурзия или най-малкото да се направи разходка.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия