Лунатици

В медицинската литература ходенето насън се нарича сомнамбулизъм, а популярното му название е лунатизъм. Това е доста разпространено явление в съвременния свят. Периодично насън ходят милиони хора - около 2,5 процента от населението на света. При

2010-06-20 00:32:26
Лунатици
В медицинската литература ходенето насън се нарича сомнамбулизъм, а популярното му название е лунатизъм. Това е доста разпространено явление в съвременния свят. Периодично насън ходят милиони хора - около 2,5 процента от населението на света. При това около 25 процента от лунатиците си нанасят различни травми по време на нощните си скитания.  Случва се да падат от прозорците, които погрешно взимат за врати.



Може да се чуят истории как сомнамабули карат кола, управляват самолети и изпълняват други сложни видове дейност, но според медиците това са измислици.  В действителност, макар лунатикът да е способен да седне в колата и да я  запали, не може да кара нормално, тъй като рефлексите му са забавени и веднага ще катастрофира.



Докато историите за това, че лунатиците обичат да се разхождат по покривите на къщите, са напълно достоверни. Сомнамбулите се разхождат и по улиците.


Ходенето насън се среща при децата, но обикновено минава с възрастта. Най-често децата започват да страдат от лунатизъм в периоди на напрежение и тревога, при това психически те са съвършено  здрави. Причините за лунатизма при възрастните са стрес, тревога, различни силни преживявания.



По време на конференция под егидата на Американската академия по неврология в Денвър учени стигнали до извода, че развитието на лунатизма е свързано със специфични  изменения в някои гени. Именно активизацията на изменените гени предизвиква състояние, близко до  нещо като парализа на нервната система, която не  позволява на хората да се събудят от съня. Засега обаче, не може да се определи кои точно гени отговарят за склонността на човек да се разхожда нощем и как се трансформират те. Според редица изследвания при пациенти с диагноза "лунатизъм", станало ясно, че тази болест смело може да се отнесе към  разреда генетично обусловени.


Според специалист от Кралската болница по изучаване на поведението на хора насън,  Питър Бюкенън, този феномен засега е малко изучен и няма научно  название. Според учения, хората, страдащи от това разстройство, обикновено изпитват ужасен шок, когато им  съобщят какво са вършили през нощта. Тези постъпки заплашват здравето на лунатика и семейния му живот.


Невролози опрделили, че нервните клетки в човешкия мозък реагират на магнитното  отклонение в изменението на  електрическото напрежение. Нервните клетки са свързани с "третото око"  на човека - жлеза, контролираща фазите на съня и бодърстването. При пълна Луна електрическата активност силно нараства. Холериците стават по-активни, меланхолиците изпадат в депресия, жизнерадостните развиват още по-бурна дейност, а при болните от сомнамбулизъм зачестяват пристъпите, по време на които, без да знаят, те могат да вършат всякакви неща.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия