Ако ни дебне стрес..../1/

Напоследък избухвате често. Не можете да спите нощем. Сърдите се за всяко нещо... Диагнозата е ясна - вие сте в лапите на стреса. Независимо кой е виновен - шефът или гаджето, щом бурните реакции ви мъчат повече от ден-два, трябва ви почивка.

2010-06-05 22:51:02
Ако ни дебне стрес..../1/
Напоследък избухвате често. Не можете да спите нощем. Сърдите се за всяко нещо... Диагнозата е ясна - вие сте в лапите на стреса. Независимо кой е виновен - шефът или гаджето, щом бурните реакции ви мъчат повече от ден-два, трябва ви почивка.


Понякога обаче, стресът трови тайно. Това са установили  американски учени от университета Ръш в САЩ.  Ето къде може да се крие тайният убиец.


Стресът е виновен за всичко. Чуди се как да ни докара инфаркт или инсулт. Убива усмивката, желанието за секс, концентрацията и остротата на ума. Когато  го разпознаете, може да го атакувате с няколко дни отпуск, нова прическа или интересно хоби.


Психолозите смятат обаче, че стресът е много хитър и има навикът да се "маскира".  Понякога, когато се усмихваме, вътре в нас ври и кипи. Стресът върлува, без да го подозирате, но не трябва да му позволявате да ви приспи. Трябва да се действа!


Ако ви мъчи мигрена през уикенда, не се тъпчете  с обезболяващи.  Невролозите смятат, че щом главата ви се пръска през почивните дни, веднага  си вземете почивка. Със сигурност сте под много силен стрес, маскиран като мигрена. 


Стресът има навика да удря стомаха и корема, предупреждават специалистите. Учените  от Харвард смятат, че именно той е виновен за силните болки по време на месечния цикъл при някои дами. Специалистите отново съветват да  избягвате лекарствата. Рецептата на специалистите от Харвард  е гимнастика, напук на цикъла. Според учените, само ендорфините, които се отделят по време на потенето при спортуване, могат да ви спасят от тези болки.

Ако обаче стресът се "маскира" като болка в корема, гимнастиката няма да ви помогне. Там лечението е топла вана или пък активен мързел на открито, така смятат ендокринолозите


Стресът може да ви удари и в устата. Може да ви болят челюстта и зъбите, бузите ви да са изранени отвътре...Вероятно през нощта тракате със зъби...Това се случва на 70 процента от хората под стрес. Проблемът тук  наистина е сериозен, защото скърцането със зъби съсипва емайла. Скритият стрес може да се насочи и към венците. Затова стоматолозите съветват да си носите четка за зъби , стягаща паста  и вода за уста. Иначе стресът ще издълбае венците ви и ще получите пародонтоза. 


Стресът може да бъде причина и за появата на  различни сърбежи и гнойни пъпки. Дерматолозите са на мнение, че напрежението и недоволството имат навика да избиват в акне.  Затова трябва да се заредите с антибактериален крем и лосион със силициева киселина.


 По-сложно е, ако стресът избие в сърбеж - по кожата на лицето, ръцете, корема и краката. Стигне ли се дотам да се чешете през пет минути, значи много сте загазили, смятат психолозите.  


Ако всичко това се случи, зарежете всичко, изключете си телефона, скрийте се някъде на диво място и не се връщайте поне седмица.  Тогава ще се върнете с бистър ум, стегнати венци и чиста кожа.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия