Вижте кои са най-полезните храни за сърцето

За да има човек здраво сърце той трябва да спортува и да се храни здравословно, а не само да се надява да го е наследил от родителите си. Вижте кои са храните, които ще поддържат сърцето ви в перфектно състояние: 1. Зехтин - в него има маноненасит

2010-05-23 10:48:40
Вижте кои са най-полезните храни за сърцето
За да има човек здраво сърце той трябва да спортува и да се храни здравословно, а не само да се надява да го е наследил от родителите си. Вижте кои са храните, които ще поддържат сърцето ви в перфектно състояние:

1. Зехтин - в него има маноненаситени мазнини. Те се борят с холестеролните плаки и помагат за предотвратяване запушването на кръвоносните съдове. Жителите на остров Крит по-рядко имат инфаркт, защото овкусяват салатите си само със зехтин.

2. Спанак - в него се съдържа голямо количество калий, целулоза, лутеин и фолиева киселина. Ако човек консумира дневно по 2 порции зеленчуци, той намалява с 25% риска от сърдечно - съдови заболявания.

3. Ядки - в бадемите и орехите има най-много омега-3 мастни киселини и маноненаситени мазнини. Редовната консумация на ядки помага човек по-лесно да усвоява целулозата и лесно засищат.

4. Ленено семе - то съдържа много омега-3 и омега-6 ненаситени киселини.

5. Авокадо - ако консумирате всеки ден по малко авокадо, ще намалите нивото на лошия холестерол и ще си добавите добър холестерол в кръвта. Авокадото ускорява процеса на усвояване на каротините от организма, което е важно за здравото сърце.

6. Соя - соята се бори с холестерола и дава на организма протеини. Соевото мляко също е полезно за сърцето, защото то се приготвя от натуралната соя. Соевият сос не е чак толкова полезен, защото е прекалено солен.

7. Овесени ядки - те са една истинска здравословна закуска. В тях се съдържат калий, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина. Редовната им консумация помага на организма да намали холестерола и кръвоносните съдове да имат добър тонус. Колкото по-големи са зърната на овеса, толкова повече целулоза ще има в тях.

8. Фасул и леща - фасулът и лещата са богати на целулоза, калций и омега-3 киселини. Те са нискокалорични и са прекрасна гарнитура към основното ястие.

9. Сьомга - в нея се съдържат омега-3 ненаситени мастни киселини. Ако човек яде 2-3 пъти в седмицата от тази риба, той гарантирано ще има нормално кръвно налягане и ще предпази организма си от съсирване на кръвта.

10. Ягоди, боровинки, малини, къпини - в тях има доста противовъзпалителни вещества, които помагат човек да се предпази от рак и болести на сърцето. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия