Внимание: Хепатит!

  Наскоро стана ясно, че столична зъболекарка се е заразила с хепатит С от свой пациент. Жената работела в ръкавици и маска, но не ползвала очила. Вероятно именно в очите е попаднала слюнка от ифектиран пациент. В развитите страни зъболекарит

2010-05-20 00:38:11
Внимание: Хепатит!
  Наскоро стана ясно, че столична зъболекарка се е заразила с хепатит С от свой пациент. Жената работела в ръкавици и маска, но не ползвала очила. Вероятно именно в очите е попаднала слюнка от ифектиран пациент. В развитите страни зъболекарите работят със специални предпазни очила, за да не се излагат на подобен риск.


Както вече информирахме, всеки 12-ти човек е болен от хепатит, а само 25 процента от болните се лекуват в инфекциозна клиника.


Повечето хора дори не подозират, че имат подобен здравен проблем, който, ако стане хроничен, застрашава черния дроб на болния. Хепатитът  може да е причина за цироза и рак на черния дроб.  


Най-лошото от всичко е, че много често заболяването протича без симптоми и болните разбират за него при случaйни кръвни изследвания.


Самото заразяване също е много коварно. В 60 процента от случаите  заразяването става по полов път. В другите случаи то става при замърсени хиругически инструменти  - при кръвопреливане, хирургическа интервенция, инжекции, при посещение на зъболекар...Рисково е и  поставянето на татуировки, тъй като иглата навлиза дълбоко под кожата.
Понякога от хепатит се разболяват цели семейства, поради ползване на  общи предмети за лична хигиена.


Хепатит В може да се предаде и чрез целувка. В 80 процента от случаите болестта не може  да се излекува, но има съвременни медикаменти, с които тя се контролира, за да не се задълбочи и да не увреди черния дроб. Лекарствата са  много скъпи и се поемат от здравната каса.


При заразяване с хепатит С успеваемостта е по-голяма - успява да оздравее всеки втори.  
Обикновено това е хепатитът на хероинозависимите, които ползват една и съща спринцовка. Хепатит С има 6 типа и много подтипове, затова лечението е индивидуално. Хепатит А пък  е известен като "болестта на мръсните ръце" и той по принцип не хронифицира.


От 1992 година всяко бебе се ваксинира срещу хепатит В, защото ваксината е влязла в Националния имунизационен календар. Тъй като с годините  защитата пада, добре е между 10-тата и 13-тата година децата   да се изследват имат ли защита срещу болестта. Това става с кръвно изследване, назначено от личния лекар.

Българите  над 18 години не са имунизирани срещу хроничния хепатит В. Те биха могли да се ваксинират. В момента у нас се предлагат две  ваксини - само срещу хепатит В и комбинирана, срещу А и В вируси.

Според Световната здравна организация 8 процента от населението в света се заразява с хепатит В. При 90 процента от инфектираните,организмът успява да се справи с болестта.

Учените пък обещават, че до 3-4 години ще бъдат готови и с ваксина срещу хепатит С. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия