Пролетта е призната за най-красивия сезон, но въпреки това  именно тогава много хора изпадат  в  "дупка". Те се чувстват отпаднали и  неадекватни.

Специалистите обясняват, че т. нар.  пролетна умора е адаптацията на организма към особеностите на идващия сезон. Затова неразположението, главоболието, световъртежът... всичко това може да се смята за нормално.

Причините за настъпването на тези симптоми може да бъде различно. Обикновено това състояние може  да продължи 10-15 дни. Ако обаче след половин месец се наблюдават все още подобни признаци, това значи, че процесите се задълбочават  и е необходима консултация с лекар, защото тогава се смята, че отпадналостта и прозявките не са симптоми на  адаптация, а на заболяване.

Сред най-честите причини за пролетната умора са заседналият живот и тежките храни през зимата. Вредните газове също отслабват имунната система, което става причина за чести настинки. От друга страна пък, вдигането на смога, макар и положително, причинява главоболие, поради приток на кислород в организма. Повишаването на температурите действа съдоразширяващо. Артериите и вените започват да пропускат повече кръв и налягането пада. Затова пролетната умора действа зле на хипотониците и добре на хипертониците.

Със затоплянето на дните е свързан и хормоналният взрив на организма. Активизира  се дейността на хипофизата, която пък ръководи дейността на всички останали жлези.  От друга страна, щитовидната жлеза започва усилено да произвежда тиреоидни хормони, които повишават обмяната на веществата. Надбъбречната жлеза започва да произвежда повече хормони, които оказват влияние на метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Половите жлези не остават по-назад. Те бълват в изобилие тестостерон /мъжки полов хормон/  и естроген /женски полов хормон/. И макар да се чувстват уморени, хората се оказват подвластни на любовта.     
Автор: Албена Иванова