AKNICARE: Акнето е заболяване, а не козметичен проблем

Около 85 % от тийнейджърите  страдат от акне, сочат медицинските статистики. При близо 12 % от хората това заболяване може да продължи до 30-40-годишна  възраст.  Навременното му и адекватно  лечение е от изключителна важност и пр

2010-04-14 09:52:10
AKNICARE: Акнето е заболяване, а не козметичен проблем
Около 85 % от тийнейджърите  страдат от акне, сочат медицинските статистики. При близо 12 % от хората това заболяване може да продължи до 30-40-годишна  възраст.  Навременното му и адекватно  лечение е от изключителна важност и предотвратява оставането на белези, чието премахване по-късно е трудно и скъпо.

За най-новите методи при  лечението на акне, за влиянието на храните върху заболяването, за ползата от посещението при  козметик, разговаряме с д-р Емил Бърдаров, дерматолог в Александровска болница и в центъра за естетична медицина „Медефект“.

Д-р  Бърдаров, кога се появява  акне и кои са причините  за заболяването?

Проблемът започва  най-често около тринадесетата  година и отшумява до към 25-та година.  Възможно е обаче от акне да страдат и хора между 30 и 40 години, но тук вече говорим за т. нар. възрастово акне. Докато при тийнейджърите причините за появата на акне са хормонални, то при хората в по-зряла възраст те могат да бъдат: кисти на яйчниците, ползването на неподходяща козметика, работа в замърсена среда, стрес. 

Кои са съвременните средства за лечение ?

При лечението  целта е да се въздейства на засилената мастна секреция, която напрактика води до появата на акне. Това се прави  като се прилага вътрешно лечение, най-често с антибиотици,  в комбинация с външни, локални средства. Досегашните продукти за външно лечение притежаваха основно противовъзпалително действие и предпазваха от образуването на комедони. Не съществуваше обаче препарат, които да влияе и върху засилената мастна секреция. Преди година и половина се появиха продуктите AKNICARE, които със своята патентована комбинация от две съставки,  намаляват мастната секреция и образуването на комедони и действат противовъзпалително. Със сигурност мога да кажа, че това са най-новите продукти за локално лечение на акне в световен мащаб и резултатите наистина са отлични. Серията AKNICARE  включват крем, лосион, ролер за третиране на единични пъпчици, слънцезащитен продукт, пудри и др. В повечето случаи те се използват комбинирано и е добре това да стане по препоръка на лекар.  

Откъде  пациентите могат  да се снабдят с  продуктите  AKNICARE и на каква цена са те?

Предлагат се в  аптеките и в специализирани медицински клиники. Цените на отделните продукти са от 16 до 25 лв., което прави цялостното  лечение приемливо за пациента като цена.
 

Препоръчва  ли се посещението  при козметик, когато страдаме от акне?

 В момента  в Европа тече кампания, организирана  от Европейския борд по акне, която цели да наложи най-вече сред младите хора, че акнето е заболяване, а не козметичен проблем.  Посещението при козметик и извършването на класически процедури по почистване на кожата е възможно, но само по препоръка на лекаря и под негов контрол. За предпочитане е комедоните да се премахват чрез химически пилинги, които обаче се правят от лекар, а не от козметик.

Има ли храни, които са противопоказни при  акне?

На този етап няма сигурни клинични проучвания, които да доказват, че даден вид  храна оказва негативно влияние на хора с това заболяване. Все пак съществуват отделни наблюдения върху пациенти, които свидетелстват, че млечните продукти и млечния шоколад водят до влошаване на акнето. Аз лично съветвам пациентите си да се въздържат от консумацията им. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия