"За" и "против" високите токчета

  Задължителна част от гардероба на съвременните жени са обувките с висок ток. Те така са свикнали да ги носят, че без тях се чувстват неудобно. И  в преследване на привидната стройност на краката, въобще не се замислят какво си причинав

2010-04-11 16:23:45
  Задължителна част от гардероба на съвременните жени са обувките с висок ток. Те така са свикнали да ги носят, че без тях се чувстват неудобно. И  в преследване на привидната стройност на краката, въобще не се замислят какво си причинават  и какви вреди на здравето  си нанасят.

Най-неприятно е  напречното плоскостъпие. При носенето на обувки с висок ток, обикновено тежестта на тялото се  пренася върху предната част на стъпалото. Натискът в тази зона е прекалено силен, в сравнение с нормалното разпределение на теглото и това е основната причина за появата на напречно плоскостъпие. Освен това, на стъпалото се образуват нараствания, които са много болезнен и неестетичен проблем.

Особено внимание трябва да обърнат бременните на вредата от носене на висок ток. Ако в  периода на бременността носят такива обувки , напречното плоскостъпие им е гарантирано.

Високите токчета нанасят и друга вреда на жените, които ги носят. Тъй като жените балансират върху токчетата, силно се напрягат мускулите на краката - прасците, бедрените и тезовите. В резултат се влошава кръвообращението  в долните крайници, те отичат, болят, а това е причина за появата на разширени вени.

Дамите не бива да забравят, че високият ток невинаги изглежда красиво и ефектно. Много неестетично стоят пухкави жени върху високи токове.

Ако пък не можете да си представите живота без висок ток, поне минимизирайте вредата от тях, като носите   такива обувки   само в специални случаи. Освен това, купувайте само удобни обувки, защото високият ток не означава задължително неудобна подметка и тесен фасон. Подбирайте обувките така, че да ви остава малък запас, кракът да е фиксиран, но не стегнат.Старайте се да си купувате обувки вечер, тъй като през деня кракът леко се уголемява. Не бива да носят високи токчета хора, които работят прави. Те трябва да имат  специални профилактични обувки, които коригират положението на стъпалото.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия