Вредата от недоспиването

Специалистите са на мнение, че младите хора и децата не са така здрави като своите баби и дядовци. Има много причини за това, като се започне от  нездравословната храна, обездвижаването, агресията у дома, в училище и на улицата, вредните влия

2010-04-08 21:29:48
Вредата от недоспиването
Специалистите са на мнение, че младите хора и децата не са така здрави като своите баби и дядовци. Има много причини за това, като се започне от  нездравословната храна, обездвижаването, агресията у дома, в училище и на улицата, вредните влияния на околната среда, и се стигне до новите зависимости - компютрите и GSM-ите.

И това,  на което  обаче не обръщаме внимание  в забързаното ежедневие и го пренебрегваме е съня. В днешно време децата и тийнейджърите нямат никакъв режим за лягане, който да им осигури отмора най-малко 9 часа. Те бързат да станат възрастни, но непълноценната почивка им носи много негативи.

Психолози са доказали, че недоспиването при децата  води до високо кръвно, те започват да се оплакват от главоболие, сърцебиене, стават раздразнителни. Ако тялото и неговите системи не са  добре отпочинали, децата имат недостиг на енергия. Те тичат по-малко, наблягат на храната и често имат наднормено  тегло.

Родителите имат голяма вина за това. За да бъдат по-спокойни и да не се лишат от развлечения, те често водят децата още от най-ранна възраст по ресторанти и  по гости.
А сутрин едва ги събуждат. Резултатът е ясен - учителите се оплакват, че  учениците са агресивни, раздразнителни и  дори некомуникативни.

Хроничното недоспиване води до тревожност и депресии. Уморените ученици се концентрират по-трудно, трудно съобразяват  и трудно запаметяват. Те са на опашката по успех. Недоспиването, освен това, намалява имунитета, а  изтощените деца боледуват по-често.

Учениците от горния курс пък, когато се чувстват зле физически и психически, прибягват до стимулиращи напитки, цигари, амфетамини, екстази, марихуана и антидепресанти. Но това не им помага, напротив, скоро те стават зависими от никотина, кафето, алкохола и наркотиците.

Тъй като, според британско проучване, 71 процента от учениците на острова не спят достатъчно, там е подета инициатива за включване в учебната програма на уроци по добър сън. Това се прави вече в някои училища в Глазгоу. Специалисти обясняват на учениците ползата от здравословна почивка, какви са ползите от навременното лягане и добрия сън, както и рисковете от недостига му. Лекторите съветват учениците да не гледат до  късно телевизия, както и  да не стоят до късно пред компютъра. Психолозите се чудят, защо родителите  не биха изпратили на училище  детето си гладно, а го изпращат недоспало. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия