Какво представлява веганството?

Веганите са хора, които  смятат, че трябва  да се  живее само с растителна храна, при пълен отказ от животински продукти, като това включва мляко, сирене, яйца и  въобще всички животински продукти. Веганите смятат, че чов

2010-03-30 14:31:08
Какво представлява веганството?

Веганите са хора, които  смятат, че трябва  да се  живее само с растителна храна, при пълен отказ от животински продукти, като това включва мляко, сирене, яйца и  въобще всички животински продукти.

Веганите смятат, че човек трябва да постигне духовно усъвършенстване, а това става само, когато той престане да участва в убийството на  други живи същества и да спре да се храни с мъртва материя. Идеолозите на този начин на живот  смятат, че са призвани да спасят Земята от неразумното човешко поведение.

Не е ясно колко точно са веганите в България, но броят им, както и този на вегетарианците заплашително нараства напоследък.

Опасно или разумно е това хранене? Всеки знае, че намиращите се в млякото и млечните продукти калций и витамини от група В най-лесно се усвояват от човешкия организъм. Месото, яйцата и рибaта са изключително богат източник на  желязо и аминокиселини.

Според клиничната практика недостигът на витамин В12 и желязо води до  проблеми с кръвотворните органи, дефицитът на калций създава условия за развитие на остеопороза, а лиспата на животински аминокиселини нарушава имунната защита. Да не говорим  пък колко пагубно може да се отрази този начин на хранете на децата.

По тази причина, здравето на веганите е изложено на сериозен риск, ако не приемат хранителни добавки с калций, витамин В12 и животински  аминокиселини. Всички много добре знаем обаче, че е най-добре  те да се приемат в натурален вид, а не във вид на таблетки.

Така, че най-добре е сериозно да  помислим, преди да  решим да водим подобен  начин на живот.
   
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия